banner3143
banner3164
banner3047

PROFESÖRDEN YAPAY ZEKA UYARISI: "MESAJLARINIZ OKUNUYOR, ANALİZ EDİLİYOR"

Buradaki mesajların okunuyor, aynı zamanda analiz ediliyor. Çok büyük bir güçten bahsediyoruz. Bizi ayrıca dinliyorlar" dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin EnFest etkinliğine konuk olan Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Samur, "Yapay Zeka ve Geleceğin Meslekleri" başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. Yapay zekanın nasıl çalıştığını anlatan Samur, "Herkesin keşfetinde farklı farklı videolar var. Bunların her biri size özel tasarlanıyor. Peki Instagram nelerden hoşlandığınızı nasıl biliyor? Beğenilerimize, izlediğimiz videolara, girdiğimiz sitelere bakıyor. Peki Instagram mesajlarımızı okuyor mudur? Instagram ve WhatsApp kime ait? Mark Zuckerberg’e ait. Senin en çok kullandığın uygulamalar WhatsApp ve Instagram. Senin buradaki mesajların okunuyor, aynı zamanda analiz ediliyor. Çok büyük bir güçten bahsediyoruz. Bizi ayrıca dinliyorlar. Bugün yapay zeka konuşacağız. Akşam bir bakacaksınız keşfette yapay zeka olacak. Mesela Instagram'da bir videoyu izlemeye başlıyorsunuz. Videoyu 3 saniye izleyip geçtiniz. Instagram’a diyor ki, 'Ben bunu beğenmedim.' Keşfet sayfanızı sizin beğendiğiniz içeriklere göre ayarlıyor" dedi.

"Makine, bir insandan daha iyi öğrendi"
Prof. Dr. Yavuz Samur, sözlerine şöyle devam etti:
"Google'a girip bir şeyler arıyoruz. Karşımıza bir sürü sayfa çıkıyor. Örneğin, 'Bana Kocaeli'deki en iyi 10 restoranı göster' diyorum. Önceden 100 bin liste çıkarken şu anda milyonlarca liste çıkıyor. Bunlar birer değer veriyor. O kadar çok büyüdü ki biz buna 'Big Data' diyoruz. Ama bu büyük bilgi o kadar çok büyüyünce biz, 'Bu veri çok büyüdü' dedik. Bizim için anlamlı değil. Biz bunu anlamlı bir hale getirdik ve makineye dedik ki, sen bu veriyi öğren. Makineye öğrenmeyi öğrettik. Makine ve bilgisayara bir program yazdık. İnsan nasıl öğrenir? Makineye yükledik. Makine, bir insandan daha iyi öğrendi. Bunun adı makine öğrenmesi. Siz Google'a Kocaeli'deki en iyi restoran yazınca en iyi restoranlar otomatik olarak çıkıyor. Yapay zeka bunun da ötesinde bir şey. Biz makineye öğrenmeyi öğrettik. Makine bizim davranışlarımızı öğrendi ama biz makineden daha fazlasını istemeye başladık."
(HFV-SO-Y)

19.05.2025 10:02:07 TSI

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner3158

banner3159

banner3160

banner3161

banner3162

banner3163

banner3144

banner3145

banner3146

banner3147

banner3148

banner3149

banner3150

banner3151

banner3152

banner3153

banner3154

banner3155

banner3156

banner3157