USTAM’DAN ÜCRETSİZ İHA-1 TİCARİ PİLOT EĞİTİMİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, USTAM Projesi kapsamında artık tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ve kullanımı ehliyete bağlı olan İHA-1 Ticari Pilot Eğitimlerini tamamladı. Birçok sektörde yaygın olarak kullanılan ve geleceğin meslekleri arasında gösterilen İHA-1 Ticari Pilot Eğitimi, USTAM Projesi sayesinde ücretsiz olarak alanında uzman eğitmenler tarafından verildi. Teorik ve uygulamalı olarak verilen eğitimler sonunda başarılı kursiyerlere ehliyetleri verilerek gökyüzünde özgürlüğe uçmaları sağlanmış oldu.

 

EĞİTİME YOĞUN İLGİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen eğitime USTAM projesine başvurusu onaylanan kursiyerler katıldı. 36 saatlik teorik ve uygulama eğitimlerinde ilk olarak insansız hava aracı (İHA) ve dronlarla ile ilgili teknik bilgi verildi. İHA ve drone arasındaki farkların anlatıldığı eğitimde, dronların wi-fi teknolojisi ile çalışan, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen ve belirli bir mesafeden çekim yapabilen insansız hava araçları olduğu söylendi.

 

HUKUKSAL SORUMLULUKLAR

Bu bölümün ardından Hava Hukuku ve Sorumlulukları dersine geçildi. Bu etapta uçuş, cihaz işlemleri, sisteme üyelik ve kimlerin drone kullanma hakkına sahip olduğu konularına dikkat çekildi. Drone kullanma izni alan bir kişinin aynı zamanda Notam haritasını kullanabilme özelliğine sahip olması gerektiği kaydedildi. İlk gün dersinin içinde izinsiz ve ehliyetsiz olarak uçurulan dronların kişiye hapis ya da idari para cezası gibi hukuki yaptırımları olacağı anlatıldı.

 

36 SAATLİK DERS

Kütahya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Bülent Gül konuşmasında, “Bu eğitimlerin esas amacı ticari amaçla kullanılacak olan İHA-1’lerin hukuki ve yasal sınırlarını insanlara aktarıp doğru bir şekilde kullanımlarını sağlamaktır. USTAM projesi kapsamında 36 saatlik ders boyunca teorik bilgiler kapsamında hukuki sorumluluklarını katılımcılara aktararak bilgilendirdik. Bu eğitimler sportif alanların yanı sıra ticari amaçla da kullanılmaktadır. Biz de kullanıcılarımızın kazasız kırımsız bir uçuş gerçekleştirmeleri için bilgilerimizi aktarıyoruz. Biz uçuş özgürlüktür özgürlük için ucun sloganı kullanarak gençlerimize destek oluyoruz” dedi.

 

12 ANA BAŞLIKTA EĞİTİM VERİLDİ

USTAM Projesi kapsamında verilen drone eğitiminin yanı sıra ayrıca “Hava Aracı Uçuş Prensipleri, Sabit ve Döner Kanatlar, Motor Özellikleri, Temel Kanunlar ve Tanımlar, Kanat ve Pervane Profilleri, Cihazlarda Kullanılan Yüklerin Uçuşa Etkisi, Ağırlık Merkezi, Meteoroloji Seyrüsefer ve Operasyon” gibi 12 ana başlıkta eğitim verildi. Söz konusu teknik eğitimler Bakım Onarım dersiyle sona erdi.

 

KİŞİSEL GELİŞİM AÇISINDAN ÖNEMLİ

Kütahya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi İlker Vural ise “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi USTAM projesi ile verdiğimiz belge 195 ülkede geçerlidir. Bu belgeyi özellikle inşaat tarım ve fotoğrafçılık çekimlerinde sıklıkla görmekteyiz. Geleceğin mesleği olan bu sektörde USTAM projesi ile birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Kursun açılacağının duyulmasıyla birlikte oldukça yoğun bir başvuru aldık. Bu eğitimler hem maddi hem de kişisel gelişim konusunda bireylere oldukça katkı sağlamaktadır” diyerek USTAM projesine teşekkür etti.

 

SON GÜN UÇUŞ EĞİTİMİ VERİLDİ

Kursun son gününde uçuş eğitimleri yaptırıldı. İzmit Şehit Polis Recep Topaloğlu Spor Salonunda yapılan eğitimde kursiyerler 36 saat boyunca aldıkları teorik ve uygulamalı eğitimin ışığında güvenli drone uçuşları gerçekleştirdi.

 

KURSİYERLER ÇOK MENMUN

Gökyüzünde özgür ve güvenli bir şekilde eğitmenler eşliğinde uçuş gerçekleştiren kursiyerlerden Abdullah Kalay, ‘’Özel sektörde çalışıyorum. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin USTAM projesine kişisel gelişim amaçlı başvurdum. Aldığımız eğimlerle ilerde bu alanda çalışmak istiyorum. USTAM projesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Bir diğer kursiyer Erdinç Küçük ise konuşmasında Kocaeli Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü öğrencisi olduğunu ifade ederek verilen bu eğitimlerin gelişim açısından kendilerini bir adım ileri taşıyacağın ifade ederk, USTAM Projesine teşekkür etti.

 

HANGİ ALANLARDA İŞ BULABİLİRİM

Bu alanda eğitim ve sertifika alan kişiler İHA-1 ehliyetini havacılık ve uzay sektörü gibi birçok farklı rolde kullanmaktadır. Hava fotoğrafçılığı, haritalama ve izleme görevleri gibi alanlarda iş imkânları bulunabilir. Ayrıca İHA'lar, tarım alanında bitki sağlığı izlemesi, hasat verimliliği analizi ve tarım ilaçlama gibi görevlerde kullanılmaktadır. İHA'lar, televizyon programları, reklamlar, sinema filmleri ve diğer medya üretimlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İHA pilotu olarak çeşitli prodüksiyon şirketleriyle çalışma fırsatı bulabilmekte. Ayrıca İHA’lar, inşaat projelerinde ilerleme takibi, yapım denetimi ve alan analizi gibi görevlerde kullanılır. İnşaat firmaları veya mühendislik şirketleriyle iş birliği yaparak İHA pilotu olarak çalışabilirsiniz. Bunun yanında İHA'lar, güvenlik hizmetlerinde, sınır kontrolünde, olay yeri analizinde ve afet yönetiminde kullanılmaktadır. İHA'lar, çeşitli araştırma ve geliştirme projelerinde kullanılmaktadır. Örneğin, çevre araştırmaları, jeolojik araştırmalar veya denizcilik araştırmalarında İHA pilotu olarak çalışabilirsiniz.

 

USTA ADAYLARI İÇİN KOLAY BAŞVURU

İstihdama yönelik verdiği önemli eğitimlerle geleceğin usta adaylarını yetiştiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi USTAM projesine başvuruda bulunmak çok kolay. Online olarak www.ustamkocaeli.com adresine girerek rahatlıkla eğitime hazırlanan branşlara başvuruda bulunabilirsiniz. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.