Zeytinoğlu,“Faiz harcamaları için ‘Aman dikkat’ dedi!...”
 Bütçe giderleri yaklaşık yüzde 30 artarken,  gelirlerin yüzde 16,6 artmasının yarattığı dengesizlik Şubat ayında bütçe açığını sıçrattı. Sıçramanın asıl nedeni ise faiz harcamalarındaki artış oldu. Şubat ayında yaklaşık 7 milyar liralık iç ve dış borç faiz ödemesi yapılması bütçenin 2,3 milyar lira açık vermesine yol açtı.

 Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Şubat ayı bütçe performansını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu bütçenin ciddi miktarda açık verdiğini belirterek “Açığın kalıcı olmaması için önlem alınması gerekiyor. Ya gelirler artırılmalı, ya giderler kısılmalı.” dedi.

Asıl olanın harcamaların enflasyon kadar artması olduğuna dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, küresel piyasalarda belirsizlik sürerken ekonomik istikrar için bütçe disiplininin olmazsa olmaz önem taşıdığına dikkat çekerek: “Rakamların biraz derinliğine indiğinizde bütçe harcamalarındaki artışın asıl olarak faiz ödemelerinden kaynaklandığı görülüyor. Bu, durumun göründüğünden daha da önemli olduğunu ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.

Faiz ödemeleri açığı sıçrattı

 

“Bütçe giderleri yaklaşık yüzde 30 artarken,  gelirlerin yüzde 16,6 artmasının yarattığı dengesizlik Şubat ayında bütçe açığını sıçrattı. Sıçramanın asıl nedeni ise faiz harcamalarındaki artış. Şubat ayında yaklaşık 7 milyar liralık iç ve dış borç faiz ödemesi yapılması bütçenin 2,3 milyar lira açık vermesine yol açtı.” şeklinde konuşan Ayhan Zeytinoğlu;  faiz ödemelerin doğal olarak süreceğini belirterek; “Mart ayında 4,7 milyar lira, nisan ayında 6,7 milyar lira faiz ödemesi yapılacak. Bu durumda bütçe açık vermeye devam edecek mi?” sorusunu sordu.

 

Diğer kalemlerde sıçrama yok

 

Bütçenin faiz dışındaki gelir ve gider kalemlerinde ciddi sıçramalar olmadığına işaret eden Ayhan Zeytinoğlu, şöyle konuştu:

 

“Bütçe giderlerine 2 aylık dönem itibariyle bakıldığında da faiz ödemelerindeki şişme kendini gösteriyor. Ocak-Şubat dönemleri itibariyle bütçe giderleri yüzde 14,7 artışla 78,8 milyar liraya, bu kapsamda faiz hariç giderler yüzde 10,8 artarak 66,9 milyar liraya çıkarken, faiz giderleri yüzde 42,7 artışla 22 milyar liraya çıktı.

 

Bütçe gelirleri ise yüzde 11artışla 80.6 milyar liraya, vergi gelirleri yüzde 11.7 artışla 69.4 milyar liraya çıktı. Sonuç olarak 2 aylık dönem sonunda bütçe dengesi 2014 yılı Ocak-Şubat döneminde 3 milyar 575 milyon TL fazla vermiş iken bu yılın aynı döneminde yüzde 60 düşüşle 1 milyar 410 milyon TL fazla verdi.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2352