banner2752
banner2750
banner2776

Romantik ilişkiler, içerisinde pek çok duygu durumunu, olayı ve eylemi barındırmaktadır. Kimi zaman her şey çok yolunda giderken kimi zaman tepetaklak olabilir. Öyle ki tartışmalar, yükselen sesler, küslükler ve ayrılıklar bunlardan bazılarıdır. Genel kelime anlamı ile istismar, birinin iyi niyetini kötüye kullanmak demektir. İstismar kelime anlamı olarak kötü olay ve durumları hatırlattığı için her kötü noktayı onunla bağdaştırabiliyoruz. Fakat ilişki içinde yaşanılan her kötü olay, istismar niteliği taşımamaktadır.

Psikoloji alanında istismarın anlamına baktığımızda da, bireyleri duyguları üzerinden kontrol etmek olarak algılayabiliriz. Fiziksel olmadığı için anlaşılması bazen pek kolay olmaz. Genellikle kişilerin duygularını örseleyici sözlerle yapılırlar. Küçük düşürme, hakaret, yok sayma, küfür, utandırma gibi pek çok farklı saldırı yolu bulunur. Açık ya da kapalı şekilde yapılabilir. Her iki şekilde de zamanla kişinin öz saygısını azaltarak kendi fikir ve davranışlarından şüphe duymasına sebep olur. İstismar mağduru söylediği her sözden, yaptığı her davranıştan sonra korku duymaya başlar. Hata yapma endişesi, karşıdan gelebilecek her türlü sözel aşağılamanın ayak sesleri gibidir.

Böylece istismar mağdurunun hayatını, istismarcı ve onun sınırları yönetmeye başlar. Gittikçe kapana kısıldığını hisseden mağdur kendinde bu sağlıksız döngüden çıkacak gücü bulamayabilir.

Kişinin istismarı, istismarcıyı ve bunun sağlıksız bir iletişim döngüsü olduğunu anlaması için bazı ipuçları şöyledir

İstismarcı Birey

  • Kendi ihtiyaçlarını herkesin ihtiyaçlarından önde görür
  • Kendi hatasını sıklıkla kabul etmez
  • Bulunduğu ilişkiler içinde patron olmak ve yönetmek isterler
  • Olası hatalara karşı oldukça duyarlı ve aşağılayıcıdır
  • Kıyafet, sosyal statü, meslek gibi noktalarda karşı tarafa sıklıkla alaycı yaklaşır
  • Yaşadığı sorunlar için genellikle sizi ve dışarıdaki diğer insanları suçlama eğilimindedirler
  • İğneleyici sözler, küçük düşürücü şakaları sadece birlikteyken değil toplum içinde de yapmaya devam ederler
  • Kimi zaman ilişki içinde kıskanç ve kısıtlayıcı tavırlar içine girebilirler

Eğer böylesi bir ilişki içinde olduğunuzu düşünüyorsanız yapabileceğiniz ilk şey kendi içinizde bu durumu değerlendirmek olmalıdır. Sonrasında partneriniz ile konuşarak yapılabilecekleri gözen geçirmek sağlıklı olacaktır. Bu süreçte sosyal destek bulmak amacıyla durumu güvendiğiniz bir yakınınız ile paylaşabilirsiniz. Durumları objektif olarak yorumlayabilecek biri, olayları daha iyi görmenizi sağlayabilir. Bunun yanında ihtiyaç dâhilinde alacağınız psikolojik destek de istismar döngüsünden çıkmanıza ve olası izlerden arınmanıza yardımcı olacaktır.

Kontrol etmediğiniz, kontrol edilmediğiniz; feda olmayıp, feda etmediğiniz dengeli ve sağlıklı ilişkiler dilerim…

Uzman Psikolog – Aile ve Çift Danışmanı

Seray Narin

Soru ve Önerileriniz için ; [email protected]

Instagram: psikolog.seraynarin

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2751

banner2771

banner2773

banner2772

banner2774

banner2775

banner2723

banner2680