Asra bedel yatırım: Namazgâh Barajı

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli yatırımları arasında yer alan Kandıra Namazgâh Barajı’nın yapımı hızla devam ediyor. Namazgâh Barajıyla Kandıra ilçe merkezi ve Karadeniz sahilindeki turistik yerleşimler ile Kandıra, Derince ve İzmit ilçelerinin toplam 259 köy ve mahallesinin içmesuyu ihtiyacını karşılayacak. Büyükşehir imkânları ile yapılan ve 2013 yılında bitirilmesi planlanan baraj ile kentin önemli bir bölümünün yaklaşık 100 yıllık su ihtiyacı giderilmiş olacak.  

 

KUZEY YENİDEN HAYAT BULACAK

Büyükşehir Belediyesi içmesuyu temini, tarımsal sulama, dere taşkınlarını önleme ve enerji üretimi maksadıyla Kandıra ilçesinde 2011 Yılında Namazgâh Barajı inşaatına başladı. Stratejik bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkarılmış ve bölge ihtiyaçlarını çok boyutlu olarak karşılayabilecek Namazgâh Barajı hem bölgenin hem de kentin önemli bir bölümüne hitap edecek. 2013 yılı sonunda bitirilmesi planlanan Namazgâh Barajı Projesi ile Kocaeli’nin kuzeyi adeta yeniden hayat bulacak.

 

İÇMESUYU TEMİNİ

Karadeniz’e kıyısı olan ve Kocaeli’nin en önemli turistik merkezlerinden biri olan Kandıra’da yapılacak Namazgâh Barajı’nın devreye girmesi ile Kefken, Kerpe, Cebeci, Bağırganlı gibi sahil yerleşimleri dört mevsim kesintisiz, kaliteli ve arıtılmış içme suyuna kavuşmuş olacak. 25 milyon m3 su depolama kapasitesi bulunan tesisten alınan su 12 km uzunluğundaki 600 mm çelik boru ile Antaplı - Dudutepe İçme Suyu Arıtma Tesisine terfi edilecek. Burada dünya standartlarında arıtıldıktan sonra ana isale hatları vasıtası ile vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak.

 

TARIMSAL SULAMA

Namazgâh Barajı, bölgenin içmesuyu ihtiyacını karşılamasının yanı sıra tarımsal amaçlı olarak da bölgeye su temini sağlayacak. Kentin en çok köy yerleşimi bulunan ve geçim kaynağı tarım olan Kandıra’da yapılacak baraj ile yetersiz su kaynağından kaynaklanan sorunlar ortadan kaldırılacak. Bölge ekonomisinin mevsimsel etkilerden, kuraklık, susuzluk gibi olumsuz faktörlerden etkilenmesinin önüne de geçecek olan Namazgâh Barajı, bölgedeki tarımsal kalkınmaya da büyük katkı sağlayacak.

 

DERE TAŞKINLARINA SON

Barajın bölgeye sağlayacağı bir diğer fayda ise üzerine inşa edileceği Namazgâh Deresinin aşırı yağışlarda meydana getirdiği sel ve taşkınların önlenmesi olacak. Daha önce aşırı yağışlar sonucu birçok kez taşarak bölge halkının can ve mal güvenliğini tehdit eden Namazgâh Deresi, artık aşırı yağışlarda taşkın yapmayacak. Yağmur suları baraj gölünü dolduracak ve aşırı yağışlar artık felaket sebebi değil, fayda sağlayıcı bir bereket kaynağı olacak.

 

ENERJİ ÜRETİMİ

Namazgâh Barajının sağlayacağı bir diğer fayda ise üreteceği elektrik enerjisi olacak. Namazgâh Barajından elde edilecek olan elektrik enerjisi ile kurumumuzun bölgede elektrikle çalışan içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu tesislerinin bir kısım ihtiyacı karşılanacak. Kandıra Namazgâh Barajı, Kandıra ilçe merkezi ve Karadeniz sahilindeki turistik yerleşimler ile Kandıra, Derince ve İzmit ilçelerinin toplam 259 köy ve mahallesinin içmesuyu ihtiyacını karşılayacak.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817