Ereğlili balıkçılar'dan 24 m yasağı eylemi
Geçimini yıllardır balıkçılıkla sağlayan ve İzmitKörfezi ile Marmara Denizinin çeşitli yerlerinde balık avı yapan Ereğlili balıkçıların her yıl şenlik havasında kutladıkları balık avı yasağının kalktığı 1 Eylüle buruk girdi. Ereğlili balıkçılar av yasağını protesto etmek amacıyla teknelerine, 'Bu yasakla balık avlayamayız', 'İzmit Körfezi Balıkçılara Kapatıldı', 'Kocaeli İzmit Körfezimizi İstanbul adalarımızı ve su derinlik hattını geri istiyoruz, Türkiye Cumhuriyeti balıkları', 'Sayın başbakanımız AKP`nin ışığını bizler yaktık. Sizler söndürmeyin. Karamürsel Ereğli balıkçıları', pankartları astı. 24 metreden aşağıya gırgırla ağ atamadıkları takdirde göç eden balıkları avlayamacaklarını söyleyen balıkçılar bu yasakla birlikte işsiz kalacaklarını ve teknelerini mecburen satmak zorunda kalacaklarını söylediler.
 

Ereğli'de balıkçılık yaparak geçimini sağlayan tekne sahibi Hüseyin Abanoz yasağın biran önce kaldırılmasını istediklerini söyledi. Balık avına çıkmama kararı aldıklarını söyleyen Abanoz, "Biz bir karar aldık. Ne zaman denize çıkacağımız belli değil. Bu yetkililerin biran önce değerlendirmesini istiyoruz. Önceden 18 metreden 24 metreye çıkardıklarını söylediler. 11 metre sınırımız vardı. Şimdi bunu 18 metreden 24'e çıkardık gibi bir yanılgı yaratıyorlar. 24 metreye getirdikleri taktirde biz bu balığın avcılığını yapamayız. Bizim gibi balıkçılar hamsi, istavrit, palamut, sardalye yani diple alakası olmayan orta su balıklarını tutarız. Bu ne demektir? Siz Türkiye de balık avlamayın dışardan balık ithal edelim anlamına geliyor. Bizim av yasağı olduğumuz zaman Yunanistan'dan balık satın alıyoruz. Bugün bizim bayramımız ama bayram havasını göremiyoruz artık" dedi.
 

Ereğli'nin balıkçı semti olduğunu ve yapacakları başka bir iş olmadığını söyleyen tekne sahiblerinden Bekir Bora, "36 yıldır burada balıkçılık yapıyorum. Benim köyümün alternatif bir geçim kaynağı yok. Toprakla uğraşan bir yer değil burası. Bu karar hangi gerekçe ile aldılar bilemiyoruz. Bize kimse birşey danışmadı. Gırgır teknelerinin çok balık avladığını ve deniz tabanına zarar verdiği söyleniyor, ama bunlar asılsız konular. Biz suana kadar yasa dışı avlanmadık. Çok radikal bir kararla yasaklandı. Balıklar yumurtayı bırakmak için Karadeniz'i seçerler. O sırada denize çıkma yasağımız var zaten. İstanbul bölgesi Bandırma, Gemlik ve Türkiye genelinden gırgıra çıkmak istemiyor balıkçılar. Toplu hareket ediyoruz. Bu yasağın kalkmasını istiyoruz" dedi.
 

Ereğli Kooperatif Başkanı Ömür Bayraktar yasak balıkçıları ve vatandaşı çok etkileyeceğni belirterek, "Uygulanan yasak Ereğlili balıkçıları, balık fiyatlarını ve vatandaşı çok etkileyecek. Ereğli'nin tek geçim kaynağı balıkçılar. Biz siyasi olarak izin verilmediğini düşünüyoruz. Balık fiyatları çok yükselecek böylelikle balık yemek isteyenler pahalıya balık satın alacak" diye konuştu.
 
Yasakla ilgili balıkçı aileleri ve esnafın çok etkileneceğini söyleyen balıkçı teknesi tayfalarından Ali Abanoz, "Bu yasaklar benim gibi olan ailesiyle birlikte yaklaşık 500 kişiyi mağdur edecek. Esnafı, şöförü, bakkalı yasak etkileyecek. Balıkçılıktan başka birşeyden anlamayız biz. Bu şartlarda ailemize bakmakta zorluk çekeceğiz. Bu yasağın biran önce kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.