Büyükşehir geleceğin sanatçılarının emrinde

MÜZİKLİ OYUN GRUBU’NDA UYGULANIYOR

Sanat potansiyelini ortaya çıkarmak ve çocukların oynayarak temel müzik eğitimi almasını sağlayan Orff Schulwerk Yaklaşımı Kocaeli Büyükşehir Belediye Konservatuvarı’nda sürüyor. Yaklaşım, Konservatuvar bünyesinde 6-15 yaş grubunun katıldığı Müzikli Oyun Grubu’nda uygulanıyor. Grubun halen 50 öğrencisi bulunuyor. Öğrenci alımları sınavsız olarak Eylül ve Şubat olmak üzere iki kere gerçekleştiriliyor. Ayrıca yaz kursları çerçevesinde de Haziran ayında öğrenci kabulü yapılıyor. Müzikli Oyun Grubu’nun derslerini Türkiye Orff

Schulwerk Eğitim ve Danışmanlık  Merkezi eğitimlerine devamlı olarak katılan Konservatuvar eğitim görevlilerinden Sıtkı Sencer Özbay veriyor.

 

ORFF ÇALGILARI TEMİN EDİLDİ

Büyükşehir Belediyesi, müzik eğitimi dışında çocuklara adalet, demokrasi ve eşitlik gibi insana özgü etik kuralları veren Orff Schulwerk Yaklaşımı’na büyük önem veriyor. Bu çerçevede yaklaşım için gerekli olan metalafon, ksilafon ve glockenspiel de temin edildi. Orff çalgıları kullanan bir çocuk, bu sayede yaratıcılık, doğaçlama, çok seslilik ve ritim gibi müziğin yaratım unsurlarını öğrenirken, demokrasi, adil olma duygusu ve eşitlik gibi insana özgü etik kuralları da hayatına katmış oluyor.

 

ORFF ÇALGILARININ ÖNEMİ

Orff çalgılarının sisteminde vurma saz olma özelliği bulunuyor. Ritim, Orff yaklaşımının üç temel unsurundan birini oluşturuyor. Basit vurmalı sazlarla, bu bazen el perküsyonu olduğu gibi plastik bir bardak dahi olabilir, başlayan ritim çalışması zaman içinde metalafon ve ksilafonun da katılmasıyla ritimden müziğe geçiş yapılmasını sağlıyor. Orff çalgıları, müzikte olduğu gibi kendi aralarında bas, alto ve soprano ksilafon ve metalafon gibi ses aralıklarına ayrılıyor. Bu enstrümanları çalan öğrenciler, tıpkı bir oda orkestrasında olduğu gibi kendilerine ait müzik partilerini aynı disiplinle çalıyor.

 

YETENEKSİZ ÇOCUK YOK

Orff yaklaşımı yeteneksiz çocuk kimliğini şiddetle reddediyor. Yaklaşım, her çocuğun potansiyel yetenekli olabileceğinden hareket ediyor. Bu çerçevede çocuğun müzik dışında, drama, hareket, dans, konuşma gibi yeteneklerini ortaya çıkarması hedefleniyor.  Oyunla öğrenilenlerin unutulmadığından hareket eden yaklaşım, bu sayede genç yeteneklerin aynı zamanda kendilerini keşfetmelerini  sağlıyor. Yaklaşım, bilgi çağında bilgisayarların önüne mahkum olmuş çocukları bu esaretten kurtarmayı da ayrıca hedefleri arasında tutuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817