AKILLI İSU

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, akıllı şebeke ve işletmecilikte Türkiye’ye örnek olacak projeler uyguluyor. Birçoğu Türkiye’de ilk olan akıllı belediyecilik projeleri, işletmecilik ve abonelere yapılan çağdaş ve modern hizmetlerde büyük kolaylıklar sağlıyor.

 

TÜRKİYE’DE İLK PROJELER

İSU Genel  Müdürlüğü, teknolojik yenilik ve uygulamaları ile akıllı şebekecilik  alanında ülkemizde öncü kuruluş. Hizmet sahası il geneli olan iki su ve kanalizasyon idaresinden biri olan Kurum, atıksuların elektronik ortamda takip edildiği Atıksu SCADA Sistemi, suyun kontrol altında tutulduğu İçmesuyu SCADA Sistemi, sayaçların uzaktan okumasının yapıldığı Radyo Frekansı Sayaç Sistemi, şebekenin basınç kontrolünün yapıldığı Basınç Yönetimi Sistemi, resmi yazışma ve iletişim süreçlerinin elektronik ortama taşınarak elektronik imzaya geçtiği Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi (EBYS), yüksek tüketimli abonelerin Merkezi Yazılımla Uzaktan Endeks Okuma – Tahakkuk - Faturalama ve Sayaç Performans İzleme Sistemi, su ve kanalizasyon saha çalışmalarının bilgisayar üzerinden takibinin yapılarak mobil iş emri olan Tablet PC Mobil İş Emri Sistemi gibi projeleri uyguluyor.

 

“PROJELER, HİZMETE KOLAYLIKLAR SAĞLIYOR”

Kurum olarak teknolojik yeniliklere önem verdiklerini belirten İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, 8 yılda Türkiye’ye örnek olan birçok akıllı şebeke projesini gerçekleştirdiklerini söyledi. Bilişim ve iletişim teknoloji alanındaki yenilik ve uygulamaların yaptıkları işletmecilikte önemli kolaylıklar sağladığını da dile getiren Genel Müdür İlhan Bayram, “Altyapı ve akıllı şebekecilik alanında birçok teknolojik yenilik ve uygulamayı  gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk olan projeler ile 645’bin abonemize ve hizmet verdiğimiz Kocaeli’ye önemli kolaylıklar sağladık. Bunun için yurt içi ve yurt dışı fuarları sık sık takip ederek gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Akıllı şebeke yatırımlarımız devam edecektir.”diye konuştu.

 

ATIKSU SCADA

Türkiye’de ilk olan Atıksu Scada Sistemi kapsamında;32 adet  Atıksu Terfi Merkezi, 6 adet  Yağmursuyu Terfi Merkezi,          10 adet  Atıksu Arıtma Tesisi, 28 adet  Kanalizasyon Kollektör hattı, 5 adet  Yağmursuyu  Kollektör hattı, 25 adet  Sanayi Tesisi Çıkışı, 9 adet  Yağış ölçer olmak üzere toplam 116 ayrı noktada atık suyun miktarı ve kirliliğine yönelik otomatik  olarak real time ölçüm yapılarak, elde edilen ölçüm değerleri atıksu scada merkezine aktarılıyor. Buna göre Kocaeli ili genelindeki atıksu ve yağmursuyu sistemi tek merkezden uzaktan kumanda edilebilir hale geldi.

 

7 GÜN 24 SAAT

Sistem ile Atıksu Arıtma Tesisleri, Atıksu ve Yağmursuyu Kollektörleri, Terfi Merkezleri ve sanayi kuruluşları SCADA Sistemi ile tek merkezden kontrol edilebilmekte. Büyük Sanayi kuruluşları, OSB’ler ile Arıtma tesislerimizin çıkışlarında (pH, Sıcaklık, İletkenlik, Renk ölçüm cihazı, AKM (Askıda Katı Madde), Organik madde, Çözünmüş Oksijen (DO), Nitrat, Fosfat, Amonyum Azotu ve Yağ) değerleri SCADA merkezi tarafından kayıt altına alınarak sürekli takibi yapılabilmekte. Ayrıca Atıksu Terfi Merkezlerinin iç ve dış güvenliğini sağlamak üzere kameralar takılmış olup terfi merkezleri 7 gün 24 saat SCADA merkezinden izlenebilmekte.

 

İÇMESUYU SCADA

SCADA Sistemi ile Kocaeli’nde içme suyu sistemi tek merkezden bilgisayar ortamında kontrol ve kumandası sağlanmaktadır. Su depolarının su seviyeleri ve hacimleri, pH, klor, bulanıklık ölçümleri,su depolarından şebekeye verilen ve bir üst kademeye basılan su miktarları, basıcı hat basınç değerleri, motor ve vanaların durum pozisyonları merkezden izlenmektedir. Pompa ve vanalar merkezde otomatik olarak açılıp kapatılabilmektedir. Toplamda 154 adet su deposu ve terfi istasyonu İçmesuyu SCADA sistemi ile uzaktan kontrolü ve kamera sistemi ile izlenmektedir.

 

RADYO FREKANSLI ( RF) SAYAÇ UYGULAMASI

Türkiye’de ilk olan proje, Karamürsel ilçesinde uygulandı. İlçe 48 izole bölgeye ayrıldı ve her bölgeye Radyo Frekanslı (RF) debimetre takıldı. Köyler dahil olmak üzere 24.904 adet aboneye de RF’li sayaç takıldı. Bu debimetre ve sayaçlar eş zamanlı olarak endeksleri okunarak raporlanmaktadır.

 

YÜKSEK TÜKETİMLİ ABONE PROJESİ

Tahakkukun %35’ini gerçekleştiren ve suyun önemli kısmını kullanan 1314 adet yüksek tüketimli aboneye daha iyi hizmet sunmak için Merkezi Yazılımla Uzaktan Endeks Okuma – Tahakkuk - Faturalama ve Sayaç Performans İzleme Sistemi uygulanmaya başlandı. Haziran ayında işletmeye alınan proje ile Kocaeli genelindeki 1.314 adet yüksek tüketimli abonelerin endeks tespiti ve faturalaması Genel Müdürlükte takip ediliyor. Yüksek tüketimli aboneler, yeni sayaçlarla özel olarak izleniyor ve sayaçlardan ve fiziki şartlardan oluşan kayıplar önleniyor.

 

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS)

İSU Genel Müdürlüğü, Türkiye’de 8. kurum olarak (30.07.2012’den itibaren) elektronik imzaya geçti. Resmi yazışma ve iletişim süreçleri elektronik ortama taşındı. Belge yönetiminde güvenlik, garanti altına alındı. Kurumsal arşivin ulaşılabilirliği hızlandı. Elektronik devlet oluşumuna entegrasyon sağlandı. Bu proje ile kağıt israfının önüne geçildi.

 

TABLET PC MOBİL İŞ EMRİ PROJESİ

Tablet PC Mobil İş Emri projesi, su ve kanalizasyon saha çalışmalarının bilgisayar üzerinden takibinin yapılmasını sağlamak için hayata geçirildi. 7 gün 24 saat faaliyet gösteren ALO 185 servine gelen arızaların iş emirleri sayısal ortamda arazideki ustabaşların tabletlerine aktarılıyor. Ustabaşları tabletlerdeki sayısal haritalardan arızanın yerini görecek, fotoğrafını çekecek, işin başlama ve bitiş saatlerini, kullandığı malzemeleri ve çalışan ekibi yazacak. Böylece işlerin merkezden takibi yapılmış olacak, verimlilik artacaktır.

 

BASINÇ YÖNETİM SİSTEMİ

İçme suyu şebekelerindeki kayıpların azaltılması ve yüzeye çıkmayan su kaçaklarının tespiti için Derince, Körfez ve Gölcük ilçelerinde Basınç Yönetim Sistemi kuruldu. Sahada bulunan kontrolör ve Dataloggerlar ile içme suyu şebekelerinin basınç ve debi değerleri kayıt altına alınıyor. Bu veriler, kurulan sistem odasına SMS mesajları gönderilerek üç ilçenin şebekesi düzenli olarak takip ediliyor. Şebekede normalin üzerinde bir akış halinde belirlenen bölgelerde kaçak taraması teknoloji ürünü cihazlar ile belirleniyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817