DOLAR 3 TL'Yİ AŞTI!
 Dolar, ABD'de faiz artırımlarının Haziran'da yeniden başlayacağı ve Türkiye'de de bugün bir faiz indirimi olacağı beklentisiyle 3 liraya yükseldi.

BORSA EKSİDE

Borsa bugün gerçekleşecek Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve açıklanacak yeni kabine öncesinde negatif açılış yaptı.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,31 düşüşle 76 bin 526 puandan başladı.

ÇEYREK ALTIN 200 LİRAYA DAYANDI

Altının ons fiyatı 1244,91 dolara gerilerken, çeyrek altın yeniden 200 liraya yaklaştı. Altın fiyatları Fed'in faizleri yakın bir zamanda artırabileceği beklentileriyle beraber dün gerilediği üç buçuk haftanın en düşük seviyesine yakın seyrine devam etti.

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.3 düşerek 1,244.91 dolara gerilerken, fiyatlar dün 1,242.63 dolara kadar düşerek 28 Nisan'dan bu yana en zayıf seviyeyi görmüştü.

PETROL 48 DOLAR SEVİYELERİNDE

Brent petrolün varil fiyatı, dünkü kapanışa göre yüzde 0,8 azalarak 48 dolar seviyesinde dengelendi.

Dün 47,58 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, gelen tepki alımları ile tekrar 48 doların üzerine çıkarak günü 48,34 dolardan tamamlamıştı. Bugün en düşük 47,86 doları gören Brent petrolün varil fiyatı, saat 10.20 itibarıyla 47,90 ile 48,10 arasında yatay bir seyir izliyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) politikasına ilişkin belirsizliğin küresel piyasalarda risk iştahını azaltması ve dolar endeksindeki yükselişin Brent petrol üzerindeki satış baskısını artırdığını belirtiyor.

İran'ın petrol üretim ve ihracatını artıracağına yönelik haberlerin de petrol fiyatlarının gerilemesine yol açtığını ifade eden analistler, bugün Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından açıklanacak stok verilerinin petrol fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olabileceğini kaydediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise şu dakikalarda yüzde 0,8 düşüşle 47,80 dolar seviyesinden alıcı buluyor.

PİYASALARIN GÖZÜ MERKEZ BANKASI'NDA

Merkez Bankası'nın bugünkü toplantıda üst bantta faiz indirimine devam etmesi beklenirken, tahminler 50 baz puanda yoğunlaşıyor. Mayıs ayı PPK toplantısının sonuçları saat 14.00'te açıklanacak.

Yıllık enflasyonun Nisan ayında yüzde 6.6 seviyesine kadar gerilemesinin desteği ve hükümet kanadından faiz indirim çağrılarının devam etmesiyle Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, TL'de son dönemde görülen değer kaybına rağmen koridorun üst bandında faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor.
Reuters'ın 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 11 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, dört katılımcı 25 baz puan indirim beklerken, üç katılımcı değişiklik öngörmüyor. Ankete katılan kurumların tamamı politika faizi ve koridorun alt bandının sabit tutulmasını bekliyor.

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5 seviyesinde tutarken, Nisan'da koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 50 baz puanlık indirimle yüzde 10 seviyesine çekti.


kaynak: habertürk
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817