İNŞAAT SEKTÖRÜ ALARM VERİYOR

Mehmet Gümüş, sektörün gün geçtikçe artan maliyetler nedeniyle daha da sıkıntıya düştüğünü belirterek, ‘’İnşaat maliyetlerinin bir anda çok ciddi derece de artması, piyasa da fiyatların yükselmesine neden oldu. Alıcı portföyünün genellikle asgari ücretli olduğu Kocaeli’nde satışlar durdu ve sektör içinden çıkamayacağı bir sıkıntıya doğru sürüklendi. Ülke ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü Türkiye genelinde zor durumda varlığını devam ettirmeye çalışıyor’’ dedi.

Gümüş, sıkıntının maliyetlerin artmasıyla daha da büyümeye devam ettiğini ifade ederek, ‘’Başta demir fiyatlarının 2.5 katına çıkması, diğer imalat hammaddelerinin petrole bağlı olması, inşaat maliyetlerini çok yükseltti. Toki’yle daralan inşaat sektörü, vatandaşın olumsuzluk beklentileri nedeniyle bina yatırımından uzak durması, demir ihracatının kontrolsüz olması, 3. Havalimanı gibi büyük projelerin piyasadan demir, çok çekmesi gibi nedenlerle de daha çok olumsuz yönde etkilendi. Daha önce mecliste de gündeme getirdiğim gibi arazi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle mevcut kat oranı yetersiz kalıyor ve maliyeti arttırıyor. Bu nedenle de 4 kat izni verilmesi gerektiğini belirtmiştim ama konuyla ilgili gelişme olmadı. İnşaat sektörü ile ilgili olarak acil bir eylem planının hayata geçirilmesi gerekmektedir. Banka faiz oranlarının 1.10’ nun üzerinde olduğu, belediye ve diğer harçların sürekli yükseldiği ortamda inşaat maliyetleri daha da çok arttı. Tapu harçları tekrar yüzde 4’ten, yüzde 3’e düşürülmeli ve biraz nefes alınması sağlanmalıdır. Özellikle Büyükşehir bu konu ile ilgili hiçbir çaba içine girmiyor. Bu olumsuzluklar nedeniyle de inşaat sektörü şu anda alarm veriyor’’ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817