Karaosmanoğlu,  Belarus Sanayi Bakanı’nı ağırladı
 Ülkemize resmi temaslarda bulunmak üzere gelen Belarus Cumhuriyeti Sanayi Bakanı Vitaly Vovk ve yanındaki delegasyon, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nu ziyaret etti. Heyette Belarus’un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh’nin dışında ticaret ve ekonomi konularında uzman bürokratlar da yer aldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve Genel Sekreter Yardımcı Feyzullah Okumuş da ziyarette hazır bulundu.

 

BİLİŞİM ALANINDA İŞBİRLİĞİ ARTACAK

25 Mart 1992’de iki ülke arasında başlayan diplomatik ilişkiler neticesinde, Belarus’un bağımsızlığını tanıyan ilk devlet olan Türkiye’nin o tarihten itibaren bu ülkeyle olumlu ilişkiler sürmüş ve Türkiye- Belarus ilişkileri 2013 yılında hız kazanarak, ilişkiler bugüne kadar gelmişti. İki ülkenin ekonomik hacminde büyümenin hedeflenmesiyle hem yerel, hem de genel siyasi iradelerin temasları da aynı ölçüde büyüdü. Bu olumlu ilişkiler neticesinde Belarus Sanayi Bakanı Vitaly Vovk, Kocaeli’deki temaslarına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile başladı. Sıcak ve samimi geçen görüşmede özellikle Bilişim Teknolojileri ve Sanayi üretimindeki gelişmeler ve yatırımlar konuşuldu.

 

KONUK BAKANA BİLGİ AKTARILDI

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, özellikle Kocaeli’de gerçekleştirilecek Bilişim Vadisi konusunda konuk bakana bilgi aktarırken, “Öncelikle ilimize gelen Belarus’un Sanayi Bakanı Vitaly Vovk’a hoş geldiniz diyorum. İki ülke arasında gelişen ilişkilerin aynı zamanda Kocaeli’deki gerçekleşecek yatırımlarla sürmesini arzu ediyorum. Bilişim noktasında şehrimizde atılacak adımlarda ülkenizin de yer almasını arzu ederim” dedi. Dünyanın en hızlı gelişen ve katma değeri yüksek ürünlerin Bilişim Sektöründe olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Karaosmanoğlu, “Ülkemizin bilişim noktasında merkezi, ilerleyen yıllarda Kocaeli olacaktır. İhracat ve ithalat kenti olan Kocaeli, yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Bilişim alanında ilişkilerimizin artacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

 

BÜYÜKŞEHİR MODELİNDEN BAHSETTİ

Konuk bakana Büyükşehir modelinden de bahseden Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, “Son 12 yılda Türkiye’nin yaşadığı gelişmeyi sizlerde bizlerde görüyoruz, biliyoruz. Kararlı siyasi iradenin yerele öncelik tanıyarak güçlenmesine imkân tanıması bizi daha verimli çalışma alanlarımızın oluşmasına neden oldu. Bizler yerelde halkımıza hizmetler sağlarken, gerekli değişimleri de cesaretle gerçekleştirdik. Kentimiz ayrıca liman konusunda da aktif bir durumda yer alırken, 15 adet organize sanayi bölgesi de yer almaktadır. Büyükşehir Belediyesi kentin tamamından sorumlu olması ve yetkinin tek noktada koordine edilerek hizmete dönüşmesi, şehrimize değer katmaktadır” ifadelerini kullandı. Başkan Karaosmanoğlu, turizm ve ticaretin etkin biçimde farkındalık gösterdiği Kocaeli’deki sanayici ve iş adamlarının, Belarus’ta yatırım yapmasının bu tür işbirlikleriyle oluşabileceğini de sözlerine ekledi.

 

YATIRIMA ÖNEM VERELİM

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye – Belarus arasındaki olumlu ilişkilerin “Kardeş Şehirler” oluşturularak yerele indirilmesinde daha fazla yarar gördüğünü söyleyerek, “Bilgi ve tecrübe paylaşımı noktasında işbirliğimizi şehirler bazında da yapmamız gerekmektedir. Daha yararlı olacağını düşündüğüm bu işbirliğiyle, yatırımcımızın da önünü daha kolaylıkla açmış oluruz. Hedeflenen 1 milyar dolarlık ticaret hacmimize ulaşmada bize bu tarz işbirlikleri katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu. Yatırıma önem verilmesini de ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, konuk bakandan bu konuda daha fazla özverinin yapılması noktasında yetkililerinin daha aktif rol almasını istedi.

 

ŞEREF DEFTERİNİ İMZALADI

Belarus Cumhuriyeti Sanayi Bakanı Vitaly Vovk da, “Gerek Türkiye’de gerek şehrinizde yatırımlarla ilgileniyoruz. Arkadaşlarımız bunun için projeler noktasında etkin olacak. Sizlerle kuracağımız işbirliği sayesinde bilişim sektörü başta olmak üzere ticari alanda verimli çalışmalarımızın olacağına inanıyorum. Türk-İş adamlarının Belarus’a yatırım yapması için çağrıda bulunuyorum” dedi. Başkan Karaosmanoğlu’da, “Kuracağımız Bilişim Vadisinde son yıllarda teknoloji alanında büyük atak yapan Belarus firmalarının hem AR-GE merkezlerinde hem de teknoparklarda yerini almasını istiyorum. Bu noktada bizler bu işbirliğinin devam etmesi ve sağlanması için elimizden gelen her türlü desteği vereceğimizi söyleyebilirim” diye konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817