KARAOSMANOĞLU: GÖRME VE İŞİTME ENGELLİLER GİBİ YAŞADI

 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Engelli ve Rehabilitasyon merkezlerinin sahipleri ve sivil toplum kuruluşlarını konuk ederken, engelli vatandaşların yaşam içerisinde karşılaştıkları zorlukları anlamak içinde deneyimler yaşadı. İstanbul’da “Karanlıkta Diyalog” ve “Sessizlikte Diyalog” sergilerini gezen ve engellilerin hayatta karşılaştıkları zorlukları kendisi de tecrübe eden Başkan Karaosmanoğlu, engelsiz vatandaşların yaşam içerisinde karşılaştıkları engelli insanları daha iyi anlaması ve farkındalıkların vatandaşlarımız tarafından sağlanması için çalışma yapılmasını talimatını verdi.

 

DEVLET İNSAN İÇİN VARDIR

Kocaeli’de ki engelli dernekleriyle iletişimi her daim sıkı tutan Başkan Karaosmanoğlu, Altı Nokta Körler Derneği Kocaeli Şube Başkanı Lütfi İskeçe ve yönetimini konuk etti. Diğer taraftan Rehabilitasyon Merkezlerinin sahiplerini de ağılayan Başkan Karaosmanoğlu’na, bu zamana kadar verilen hizmetler nedeniyle teşekkür edildi. Engelliler konusunda hizmetlerin artacak devam edeceğini ifade eden Başkan Karaosmanoğlu,  “Devlet insan için vardır. İnsanın olmadığı yerde devletten bahsedilemez. Bu nedenle son 10 yılda hükümetimiz ve özellikle Cumhurbaşkanımız siz değerli engelli kardeşlerimize sahip çıkılması noktasında önemli kararlar aldı ve bunları uygulamaya soktu. Maddi ve manevi sağlanan bu destekler engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırdı” dedi. etti. Görüşmede Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Gültekin Görüm’de hazır bulundu.

 

HİZMETLER İÇİN TEŞEKKÜR EDİLDİ

Ulaşım, akülü araçların şarj noktası ve otobüslerde engelli rampası gibi hizmetlerin engellilerin hayatlarını kolaylaştırdığı için teşekkür eden Rehabilitasyon Merkezlerinin sahipleri, otoparklar konusunda da sağlanan pozitif ayrımcılık içinde mutluluklarını ifade ettiler. Görme engelliler noktasında karanlıkların aydınlanması ve hayatlarının kolaylaştırılması için seslerin önemine vurgu yapan Başkan Karaosmanoğlu, gerek duraklarda ve gerekse otobüslerde iletişim amaçlı bilgilendirme anonsların yapıldığını ancak bunların çoğaltılarak kentin her yerine yayılması için çalışma yapacakları bilgisini de verdi.


MÜTHİŞ BİR DENEYİM HERKES YAŞAMALI

İstanbul’da Karanlıkta Diyalog ve Sessizlikte Diyalog sergilerini gezen ve kurucusu Hakan Elbir’den detaylı bilgiler alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, iki saat kadar bir zaman dilimde hem görme engelli hem de işitme engelli insanların yaşam içerisinde karşılaştıkları yaşayarak deneyim sahibi oldu. Karanlıkta Diyalog’da görme engelli rehber Engin Grantepe ve Sessizlikte Diyalog’da işitme engelli rehber Mehmet Engin gezdirirken, engellilerin bakışıyla yaşamın zorluklarını bir bir yaşandı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu burada yaptığı açıklamada, “Yaklaşık bir saat boyunca görme engelliler ne yaşadıysa bizde bu alanda onu yaşadık. Görmemenin nasıl bir duygu olduğunu gerçekten yaşayarak bir kez daha anladık. Bizim için müthiş bir deneyim oldu. Trafikte, vapurda engellilerimiz bizde onu yaşadık” açıklamasını yaptı.

 

“KARANLIKTA DİYALOGLA EMPATİ YAPABİLİYORSUNUZ”

Görme engelliliğin bir metafor olarak kullanıldığı, rollerin değiştiği bu önemli projede, ziyaretçiler görme engelli rehberlerin ''gözünden'' şehir hayatının farklı kesitlerini 1.600 m2 sergi alanında, tamamen karanlık bir ortamda deneyimleyebilmektedir. Sergi 1988’den günümüze kadar dünya genelinde 30’dan fazla ülkede 135’den fazla şehirde 8 milyondan fazla katılımcı tarafından deneyimlenmiş ve 8.000’den fazla görme engelli kişi bu sergilerde rehber olarak istihdam edilmiş. Açıldığından bu yana Karanlıkta Diyalog İstanbul yaklaşık olarak 95.000 ziyaretçiyi ağırlarken, İstanbul’da 20’si görme engelli toplam 30 kişilik bir ekip sergi alanında istihdam edildiği bilgisi de ziyarette Başkan Karaosmanoğlu’na aktarıldı. Bu projenin kentimize kazandırılması için çalışma yapılması talimatını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hasan Aydınlık ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Bekir Köksal’a veren Başkan Karaosmanoğlu, “Sosyal yaşamın bir parçası olan engelli kardeşlerimizin daha iyi anlaşılabilmesi için her türlü çalışmayı yapacağız” ifadelerini kullandı.

 

SESSİZLİKTE DİYALOG SERGİSİ DE GEZİLDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu aynı zamanda Sessizlikte Diyalog sergisini de incelerken bu konuda da deneyim sahibi oldu. Ziyaretçilerin sesten izole edilmiş 600m2’lik sergi alanında sözel olmayan iletişim yollarını işitme engelli rehberleri ile birlikte keşfettikleri deneyimsel bir sergi olan “Sessizlikte Diyalog” sergisinde 15 kadar işitme engelli birey rehber olarak istihdam ediliyor. İşitme engelli dilini ve yaşamın nasıl keşfedileceğini deneyerek gören ziyaretçiler, daha sonra yapılan çalışmanın sonucunda yaşadıkları deneyimin nasıl bir duygu olduğunu da kısa bir toplantı ile ifade ediyorlar.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817