Kartepe Belediyesi Küpeli Köpekleri Neden Topluyor?
Kartepe Belediyesi Zabıta Müdürü Selman Çelik'in de aralarında bulunduğu ekip, polis ile birlikte kalabalık bir şekilde sabah saatlerinde, Maşukiye Mahallesi Mimar Sinan Caddesi Akçaağaç Sokak'a geldi. Aynı mahallede oturan İlksen Aydın Karateci adlı okurumuzun iddiasına göre, mahallelerinde yaşayan bütün köpekler belediye ekipleri tarafından toplanmak istendi. 

Bütün köpeklerin küpeli ve insanlarla birlikte yaşamaya alışkın olduklarını söyleyen Karateci, belediye ekiplerinin kanuna aykırı davranışta bulunduklarını söyledi. Mahallesine sık sık ekiplerin gelerek köpekleri almak istediğini, kendisinin direnişi karşısında geri dönmek zorunda kaldıklarını da söyleyen İlksen Aydın Karateci, bir-iki kişinin şikayeti üzerine harekete geçen Zabıta Müdürü Selman Çelik'in suç işlediğini öne sürdü.

SELMAN ÇELİK, 5199 SAYILI KANUNU BİLMİYOR MU?
Kartepe Belediyesi Zabıta Müdürü Selman Çelik, geçtiğimiz aylarda, Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği'nin girişimleriyle Kartepe'de kurulan otomatik hayvan suıluklarının tanıtımına katılmıştı. Tanıtıma katılan Kartepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Filiz ve Zabıta Müdürü Selman Çelik, dernek başkanı Tülay Çetin Erdurmaz tarafından, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve hayvanlar konusunda nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgilendirilmişti. Erdurmaz'ı ilgiyle dinleyen Filiz ve Çelik, ortak bir açıklama yaparak, hayvanları koruduklarını ve koruyacaklarını söylemişlerdi.

KÖPEKLERİ YAŞADIKLARI ALANDAN KOPARMAK KANUNA AKIRI
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanların yaşamaya alıştıkları yerlerden alınmalarını kesin bir dille yasaklıyor. Kanuna göre sahipsiz hayvanlar yaşadıkları yerlerden uygun yakalama koşulları ile alınarak, rehabilite ve kısırlaştırmalarının ardından, sağlıklı bir şekilde alındıkları yerlere bırakılmalıdırlar. Küpeli köpekler, daha önce bu işlemler yapılarak kayıt altına alınmış zararsız hayvanlardır. Bu yüzden küpeli köpeklerin belediye ekipleri tarafından toplanması 5199 sayılı kanuna aykırıdır.

NE YAPMAK GEREKİYOR?
Belediyelerin yapması gereken, gelen şikayetler üzerine köpekleri toplamak değil, şikayet eden kişileri kanun hakkında bilgilendirmektir. Rehabilite edilen hayvanların, insanlarla birlikte yaşamalarında bir sakınca olmadığını, bunun, sahipsiz hayvanların da en doğal yaşam hakkı olduğunu şikayet eden kişilere net bir şekilde anlatılması gerekiyor. Belediyelerin kültür sanat faaliyetleri, insani yardım faaliyetleri yanında, halka hayvan sevgisini aşılayacak, şikayetlerin hayvanların sonu olduğunu, kesinlikle çözüm olmadığını öğretecek seminerler düzenlemeleri ve tanıtım broşürleri hazırlamaları gerekiyor. Ancak bu şekilde şikayetlerin önüne geçilebilir ve kanuna aykırı harekette bulunulması önlenebilir.


Kartepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Filiz ve Zabıta Müdürü Selman Çelik, dernek başkanı Tülay Çetin Erdurmaz tarafından 5199 sayılı kanun ve sahipsiz hayvanlar hakkında bilgilendirilmişti.


Kartepe Belediyesi Zabıta Müdürü Selman Çelik ve ekibi küpeli hayvanları toplamak amacıyla geldikleri mahalleden, tepki üzerine dönmek zorunda kaldılar.


Belediye ekipleri tarafından alınmak istenen, rehabilite edilmiş köpek


Belediye ekipleri tarafından alınmak istenen, rehabilite edilmiş bir başka köpek


Aynı mahallede belediye ekipleri tarafından alınmak istenen, rehabilite edilmiş köpekler


5199 sayılı kanun uyarınca, rehabilite edilen köpekler yaşamaya alışık oldukları, alındıkları yere bırakılmak zorunda.

İŞTE O BASKIN ANLARININ VİDEOSU

Kartepe Belediyesi Küpeli Hayvanları Topluyor ile AQUAWAY
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817