KISIRLAŞTIRMA OLMAZSA BİR ÇİFT 6 YILDA 65 BİNE ÇIKAR!
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gerek sokak hayvanlarına yönelik gerekse Kurban Bayramı’nda kaçan kurbanlıklara yönelik oluşturduğu yakalama timleri yeni gelişen teknolojiler ve kanunlarla ilgili bilgilendirdi. Eğitimde konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz her sene 4 binden fazla hayvanı yakalayıp kısırlaştırma, aşılama, rehabilitasyon hizmetleri yaptıklarını ifade ederek, “1 çift hayvan kısırlaştırılmazsa 6 yılda 65 bin hayvan üreyebilir” dedi.

 

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

12 ilçedeki hayvan yakalama timlerinin katıldığı bilgilendirme toplantısına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz,  Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü Kocaeli Şube Müdürü Nevzat Algan, Büyükşehir Veteriner Şube Müdürü Fatma Dilber Zehiroğlu, veteriner hekimler ve yakalama timinde görev yapan personel katıldı. Toplantı Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

DETAYLI BİLGİ ALDILAR

Bilgilendirme toplantısında hayvan yakalama yöntemleri ve yeni gelişen yakalama aletleri hakkında uzman personel tarafından bilgiler verildi. Eğitimde hayvan yakalama timi görevlilerine 70 metreden hayvana zarar vermeden rahatlıkla uyuşturucu iğne atabilen araçlar, kedi yakalama ekipmanları gibi son teknolojik sistemler, uygulamalı olarak gösterildi. Bu sistemlerin son teknoloji olduğunu aktaran uzmanlar Büyükşehir Belediyesi’nin de bu araçları kullanan ender kurumların arasında bulunduğunun altını çizdi.

 

4 BİNDEN FAZLA

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz, Büyükşehir Belediyesi olarak sokak hayvanlarına yönelik çalışmalara çok önem verdiklerini belirterek bu kapsamda modern hayvan barınağı, rehabilitasyon, aşılama, kısırlaştırma faaliyetleri gibi birçok hizmet verdiklerini ifade etti. Dr. Poyraz hayvan yakalama timlerini de bu doğrultuda hayata geçirdiklerini kaydederek her sene 4 binden fazla hayvanı yakalayıp gerekli hizmetleri yerine getirdiklerini dile getirdi. Dr. Poyraz yakalama timlerinin büyük bir sorumlulukla kent genelinde görev aldıklarını hatırlattı. Büyükşehir Veteriner Şube Müdürü Fatma Dilber Zehiroğlu da kontrollü bir nüfus planı oluşacağını söyledi.

 

SOKAKLAR KÜPESİZ KÖPEKLERLE DOLU
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz'ın açıkladığı tüm bu çalışmaların yeterli olmadığı açıkça görülebiliyor. Kartepe'de, Kandıra'da hemen her mahallede olmak üzere, diğer tüm illerde de adım başı küpesiz hayvan görmek mümkün. Bu da yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu gözler önüne seriyor.

KOCAELİ'DE SADECE 2 ADET KISIRLAŞTIRMA İSTASYONU VAR
Biri Gebze'de diğeri Köseköy'de olmak üzere toplam sadece 2 adet kısırlaştırma istasyonu olan Kocaeli'de, 2004 yılında kabul edilen 5199 sayılı Sokak Hayvanları Koruma Kanunu'nunda uygulanamadığı açıkça görülebiliyor.

HER İLÇEYE GEÇİCİ BAKIMEVİ VE TEŞEKKÜLLÜ HAYVAN HASTANESİ
Her ilçe belediyesine ait bir Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi olması gerekiyor. Körfez Belediyesi dışında, aktif olarak sokak hayvanları konusunda çalışan, bünyesinde bir veteriner hekim bulunduran bir başka belediye yok. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin tam teşekküllü bir Hayvan Hastanesi kurması, tüm sokak hayvanlarına tedavi hizmeti vermesi gerekiyor. Ancak bu şekilde sokak hayvanları gerçekten korunabilir, kontrolsüz üremelerinin önüne geçilerek sağlıklı ve özgür bir şekilde yaşamaları sağlanabilir.

KANUN KISIRLAŞTIR DİYOR AMA KARŞI ÇIKANLAR VAR
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda açıkça belirtiliyor kısırlaştırmaları gerektiği. Buna karşın kısırlaştırmaya karşı olanlar, ülkenin çeşitli illerinde kurdukları hayvan hapishanelerinde köpekleri kısırlaştırmadan ağır şartlar altında yaşamaya zorluyorlar. Bunun bir örneği de ilimizde Kandıra Seyitaliler Köyü'nde bulunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817