Kocaeli ikiye mi ayrılacak üçe mi?
 AKP, seçim sistemini kökten değiştirmeye hazırlanıyor. AKP’nin Cumhurbaşkanlığı Seçim İstişare Toplantısı’nda gündeme gelen ‘Daraltılmış Bölgeli Seçim Sistemi’ partide uzun süreden beri tartışılıyor. Daha önce Demokratikleşme Paketi’nin içine konulması planlanan ve ardından vazgeçilen daraltılmış bölgeye ilişkin çalışma hem parti genel merkezinde, hem de Adalet Bakanlığı’nda sürüyor. Yeni seçim sistemi, TBMM tatile girmeden önce 12 Haziran’a kadar yasallaşması durumunda 2015 seçimlerinde uygulanabilecek.

25 FAZLA MİLLETVEKİLİ

Partinin hazırladığı taslakta, Türkiye 90 seçim bölgesine ayrılıyor. Her bölgede 5 milletvekili bulunuyor. Bu sistem, iktidar partisine avantaj sağlıyor. Yapılan hesaplara göre, mevcut seçim sistemine kıyasla iktidar partisi, 25 milletvekili daha fazla çıkartacak. Bu sisteme göre, taşrada BDP, şehirlerde AK Parti avantajlı olacak. En yüksek milletvekili kaybı MHP’de olacak. CHP’nin kaybı ise MHP’ye kıyasla daha az olacak. İktidar Partisi’nin çalışmasında, seçim barajının yüzde 10’dan 7 veya 5’e düşürülmesi de bulunuyor.

KOCAELİ İKİ VEYA ÜÇ BÖLGE

Daraltılmış bölge uygulaması için Seçim Yasası, Siyasi Partiler Yasası ve Yüksek Seçim Kurulu Kanunu’nun değiştirilmesi gerekiyor. Çalışmaya göre, Türkiye, her biri 5 milletvekilini aşmayacak şekilde seçim çevrelerine ayrılacak ‘Daraltılmış Bölgeli Seçim Sistemi’ taslağına göre, Türkiye 90 seçim bölgesine ayrılacak. Bir bölgede en fazla 5 milletvekili çıkarılacak. Kocaeli’nin toplam 11 milletvekili bulunuyor. Kocaeli biri 5 diğeri 6 milletvekili çıkarılacak şekilde 2 seçim bölgesine ayrılacak veya artan nüfusta dikkate alınırsa Kocaeli’nin milletvekili sayısı artarak 3 bölgeye ayrılması gündeme gelebilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817