VELİ YILDIZ  FIRSAT ELDEN  GİDİYOR
 Körfez’in tanınmış iş adamlarından ve KTO üyelerinden olan Veli Yıldız, ilçedeki bir gurup iş adamı ile kurduğu Körfez Lojistikçiler Derneği ile ilçenin ilerde kanayacak yarası olmaya aday park ve nakliye sorununa çözüm bulmaya çalışıyor. Yıldız, amaçlarının ticaret değil, her vatandaşı yakından ilgilendirecek olan tır parkı ve yoğun araç trafiğine çözüm bulup, insanları rahatsız etmeyecek şekilde nakliye akışını sağlamak olduğunu söylüyor.

Kuruluşunu tamamlayalı 3 ay olan Körfez Lojistikçiler Derneği, kısa zamanda önemli çalışmalara imza atarak, ilçenin en önemli sorunu olan tır parkı için de görüşmelere devam etti. Konu hakkında, Kaymakam Hasan Hüseyin Can, Belediye ve ilçedeki nakliyatçıların tam desteğini alan Veli Yıldız, İzmit Ticaret Odası, Körfez Ticaret Odası’nın, Körfez Esnaf Odasının ve Körfez Şoförler Odasınında da yapılacak çalışmalarda yanlarında  olacağını belirtiyor. Tır parkının Körfez ilçe için hayati önem taşıdığını defalarca gündeme getiren Veli Yıldız, bir yandan da buna uygun olan arsaları tespit ederek yerel yöneticilerle görüştü.

Veli Yıldız kimdir?

1976 Ankara Doğumlu,

İlkögretim ve orta öğretimi Ankara da tamamladıktan sonra

Körfez geldi ve liseyi Tüpraş 50 yıl lisesini bitirdikten sonra ticaret atıldı.

Daha sonrasında açık öğretim 2 yıllık Anadolu Üniversitesi İşletmeyi okudu.

Evli ve 3 çocuk babası, Körfez’de Lojistik firma sahibi ve uzun yıllardır bu işle ilgileniyor, lojistik konusunda ilçedeki tecrübe sahibi iş adamlarından birisi. Körfez Lojistikçiler derneği Başkanı ve Körfez Ticaret Odası Üyesi.

 

Lojistik nedir, ilçe için önemi nasıldır?

Kocaeli, sürekli gelişen ve büyüyen, sanayi kenti olan bir şehir.  Sanayileşmenin hızlanması ve liman sayısının da fazlalaşması bölgemizde lojistik anlamında büyük bir ihtiyacın doğmasına neden olmuştur. Tabii burada şunu belirtmek lazım lojistik sadece taşıma değildir, lojistik planlamadır ve yapılanmadır. Bugün hangi ilçemizde, kime sorarsanız sorun en büyük sıkıntımız taşıma yapan araçların park edebileceği alanların eksikliği ve dağınık bir şekilde şehir içinde yaratmış olduğu trafik sorunudur. Bölgemizde araçları kontrol etmek ve yönlendirmek için acil önlem alınması gerekmektedir.


Körfez Lojistikçiler Derneği nasıl görev yapacak?

Körfez’de gelişen ve büyüyen sanayiye ve limanlara çözüm ortağı olmak, araç trafiğini kontrol etmek, iletişimi sağlamak ve en önemlisi de araçların şehrin içinde ki dağınıklığı ortadan kaldıracak organizasyonlar da bulunmak için biz bir çatı altında oluşum yaptık. İyi organize olabilirsek günümüzün en büyük sıkıntısı olan araç trafiğini de ortadan kaldırabiliriz. Tabi bunu tek taraflı olmaz, çünkü ilerde tahminimizden daha çok bir araç trafiği ile karşı karşıya kalacağız. Bu araç trafiğini mevcut yollarımızın kaldırması mümkün değil. Geliyorum diye bas bas bağıran bu sorunları, araç trafiği problemini Valimizle, Büyükşehirimizle, Kaymakamımızla, Belediyemizle, Ticaret odalarımızla ve diğer odalarımızla işbirliği içinde hareket edip bu sorunu en aza indirmeye çalışmak istiyoruz.

Derneğin kurulması ve çalışması nasıl karşılandı?

Biz bir öncülük yapmak istedik ve dışarıdan gelen tepkilerde çok güzel oldu. Neden biliyormusunuz? Aslında bu çalışma yıllar öncesinde yapılmalıydı ama yapılamadı. Bölgemizdeki taşımaların  % 75 ‘i dışarıdan gelen firmaların araçları ile gerçekleştiriliyor. Burada yine yanlış anlamaların önüne geçilsin diye tekrar ediyorum, biz dışarıdan gelen firmalara neden geliyorsunuz demeyeceğiz, ama onların da çözüm ortağı olacağımızı söyleyeceğiz.  Çözüm ortağı olarak dışarıdan bölgemize araç gönderen firma ve şahıslara, önce bizi de arayıp, onlar için ne yapabileceğimizi konuşmak ve anlaşarak bölgemizde nakliyecilerimizin araçlarını çalıştırmak. İşte bizim kuruluş amacımızdan bir de bu oldu ve bu çatıyı bunun için kurduk. Bu amacımızı anlayan nakliyatcılar, lojistikçiler, idari ve yerel yöneticiler desteklerini gösterip, yanımızda olacaklarını söylediler.Bölgemizde lojistik alanında faaliyet gösteren büyük çaplı firmalar yok. Ben inanıyorum ki, bu kurmuş olduğumuz Körfez Lojistikçiler Derneği bu alandaki eksikliği giderecek ve bununla birlikte ortaya çıkacak birçok sorunu da ortadan kaldıracaktır.

Körfez’in trafik akışı nasıl olacak?

Körfezimiz hızla gelişiyor ve buna bağlı olarak göç de alıyor. Biliyorsunuz bölgemizde Türkiye’mizin ve Körfez’imizin göz bebeği olan Tüpraş, büyük bir yatırım yaparak FuelOil Dönüşüm Fabrikası’nı da hizmete açtı. Bu Yatırım, bizim ve ülkemiz için büyük bir başarı ve şanstır. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.   Bununla birlikte bölgemizde limanların artması ile birlikte ortaya büyük bir yük hacmi çıkmaktadır. İşte biz bu noktada artık devreye girmek istiyoruz ve çözüm ortağı olarak el uzatmak istiyoruz. Bölgemizde oluşan iş hacminden kaynaklanan gelirin %100 demiyorum %50 sini bile körfez’de bırakabilsek kazanan Körfez olacaktır.  Bunun yanında bizim iletişimiz daha sağlıklı  ve daha Pratik olacağı için daha  iyi hizmet verebiliriz. Halen ilçemizde yer alan sanayi kuruluşları ve faaliyet gösteren Evyap ve diğer  limanlardan günlük yüzlerce tır ve kamyon yük alıyor, yük getiriyor.

Yollarımız konyteynır, katı ve sıvı yük taşıyan araçlarla dolu. Bu yılın sonunda araçların sayısı kat kat artacaktır. Yalnızca Dubai Port için günlük 2 bin ve daha fazlası tır giriş –çıkışı konuşuluyor. Bu tır ve kamyonların kullanacağı yollar yetersiz ve mutlaka bir takım çözümlerle desteklenmelidir.  Denetimsiz bir araç trafiği bu ilçeyi kör düğüme çevirir. Tır ve kamyonlara güzergah belirleyecek, limana giriş saatlerine kadar kalacakları yeri gösterecek, trafiğin akışında aktif görev alacak bir etkinlik şart. Derneğimiz de başlıca bu görevi üstlenecektir.

Ekonomiye katkısı nasıl olacaktır?

Benim her zaman savunduğum konu,  Körfez’in aslında şanslı bir ilçe oluşudur. Fakat elimizdekilerin değerini bilmediğimiz için şansları fırsata çeviremiyoruz. İki üç hamle ile kendi ekonomimizi kendimiz yaratabiliriz. İşte bizim yaptığımız iş bunlardan bir tanesi. Bölgemizde acilen bir tır parkına ihtiyacımız var. İlçemizde bulunan Belde Garajı ve Samsun Mahallesi’nde tır parkı küçük olduğundan artık yetersiz olmaya başladı. Bir araçların tek bir merkezde toplanması kontrol açısından da daha güvenli ve sağlıklı olacaktır.Bunun alakalı Körfez’imiz şanslı,  bölgemizde karayollarının 320 dönüm arazisi var. Buranın bir özelliği de otobandan her iki şeritten de buraya giriş var bu bizim için büyük bir şans.

Bu konuda gerekli girişimlerde bulunduk ve ben inanıyorum ki bu alandan bir kısmını tır parkı için ayırırlarsa Körfez ilçesi ve halkı çok rahatlayacak ve burada yapılan çalışmalar esnafa da gelir kapısı açacaktır. Tır parkı sayesinde ilçe içinde tırlar park edemeyecek ve zorunlu kılınarak tır parkına çekilecektir.  2 Yıl sonra körfez ekonomisine katkımızın ne olduğunu  açıkladığımızda bugün neden bu mücadeleyi verdiğimiz daha iyi anlaşılacaktır. Fedakarlıksa biz bu konuda körfeze için fedakârlığa hazırız.  Yolumuz bir olacak ve herkes bu çatı altında huzur bulacak. Birlikte Körfez’imize ekonomide katkı sağlayacağız. Kazanan Körfez olacaktır.

 

 

Tır parkı ile ilgili projeniz var mı?

Şunu belirtmek isterim bunla alakalı proje elimizde hazır, biz istiyoruz ki el ele verelim ilçemizi yaşanabilir bir ilçe haline getirelim. Biz istiyoruz ki özveri olmazsa olmazımız olsun Körfez kendi esnafına yetsin.  Biz istiyoruz ki körfez bir takım çalışmalarla kendi ekonomisini yaratsın. Biz istiyoruz ki üreten bir Körfez olsun.İlçemiz konum olarak dar bir alanda sıkışıp kaldı. Bunun yanı sıra artan bir araç trafiği var ve bu trafik birkaç sene içinde 2 ye katlanır. Bunun için acilen yeni yapılan üçüncü otobana Körfez’den bir bağlantı yolu yapılmalı. Şuan da bunla alakalı bir çalışma yapıldığını biliyoruz, umarım en kısa zamanda tamamlanır.

Körfez’imizin geleceği için bu çok önemli, yapıldığı zaman İlimtepe’ deki şehirleşme ile beraber yukarda kentleşme daha hızlı bir şekilde olacaktır.  Biz, düşüncelerimizi paylaşmak istiyoruz. Bizim bu konudaki çalışmalarımız emin olun Körfez’in ve Kocaeli’ nin kamyon trafiğini rahatlatacaktır. Körfez’le alakalı projelerimiz var, yapılacak çalışmalardabizim vereceğimiz bilgiler gerçekten önemli, çünkü biz bu işin içindeyiz ve birebir yaşıyoruz. Onun için mutlaka taşıma ile alakalı ve tur parklarında yardımcı olmak istiyoruz. Yapılması gereken tır parkı hakkında projelerimiz hazır, parkla birlikte kent içinde yapılması gereken değişiklikler ve alınacak önlemlerle ilgili çalışmalarımız da mevcut. Bunların bir bölümünü ilgili makamlara sunduk, gereken tek şey destek ve yeterli büyüklükteki alan. Bu ilçenin geleceğini, halkın sağlık ve güvenini düşünen her görevli, sorumluluğunu bilmeli ve bize destek olmalıdır.

Biz, bizimle aynı düşünce paralelinde olan ve aynı sorumluluk hissiyle hareket ederek, bu mücadelenin içine girecek her kese destek olmaya hazırız. Bu projeleri  zaman geçirmeden hayata geçirmeliyiz.Günlük yaklaşık 4 bin ve üzerindeki tır ve kamyonlar yolları kullanmaya başlamadan gerçekleştirmeliyiz. Aksi halde tırlar asfalta indikten sonra daha çok gayret, daha çok çaba ve enerji gerekir, bir çok insanın da canı yanar, üzülür.

Son olarak dernek ve ilçe çalışmaları hakkında söylemek istedikleriniz neler?

Bölgemiz sanayi bölgesi olması sebebiyle her an aslında bir risk altında ve ulaşımında kısıtlı olmasından dolayı, trafik de yaşanacak  sıkıntıyı düşündüğümüzde tehlikenin ne kadar büyük olduğunu hepimiz görüyoruz. Bunun da bir an önce önüne geçilmeli ve insanlarımız o hengame de trafik çilesi çekmemeliler. Bunun için de en son yaşamış olduğumuz Marmara depremini unutmamak lazım. Neyin ne zaman olacağını bilmemize gerek yok ama körfez de bir şeyler bu anlamda sinyal veriyor, bunu da görmezden gelemeyiz.Gücümüzü biliyoruz,liman şehri olduk. Körfez ilçemiz 150 bin nüfusu ile İstanbul, Sakarya, Yalova ve Bursa’ya komşu olan Kocaeli ilimizin, Türkiye’nin en büyük liman bölgesine, ana karayolları ve yakınındaki havalimanları ile önemli bir jeo-Stratejik lokasyona sahiptir.

Türkiye liman trafiğinin dörtte biri, İzmit Körfezi’nde gerçekleşmekte olup, ilimizde bulunan 35 limanın büyük bölümü Körfez ilçemizdedir.Körfez de alt yapı var, eksik olan lojistik de bir çatıydı ve biz bu çatıyı oluşturduk. Günümüz dünyasında artık birlikte hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu yapmış olduğumuz çalışma herkes için iyi bir şanstır.  Körfez de taşımacılık anlamında karayolu, denizyolu, tren yolu,havayolu ve depoculuk anlamında Türkiye’nin en büyük şirketini yaratacağız.  Biz inandık çünkü körfezimizi seviyoruz ve kazansın istiyoruz.Mustafa Kemal Atatürk ün 4 Ekim 1922 den sonra söylemiş olduğu sözü unutmayalım,‘’Milletimiz, tek bir vücut gibi gösterdiği birlik ve gayret sayesinde başarıya ulaşmıştır’’. Biz detek bir vücut olacağız,bir olacağız, diri olacağız ve hep beraber kazanacağız. Birlikte rahmet vardır, biz bunun için çalışıp Körfez’in ekonomisinin kalkınmasında önemli bir rol oynayacağız.

Bugün bizim kurmuş olduğumuz çatıyı birlikteliği anlamayanlar, 2 sene sonra açıklayacağımız rakam ve istihdamla ne kadar doğru bir iş yaptığımızı anlayacaklardır. Giriştiğimiz bu işe sadece nakliye olarak  bakmamak lazım, lojistik sektörü çok kapsamlıdır. Biz bunu başaracağız ve biz de varız diyen vergi mükellefi olan herkese kapılarımız açık olacak, bu çatı altında herkes kazanacak.

·         İlimtepe adı gibi bir ilim şehri olmalı

·         Lojistik Üniversitesi bölgemize geliyor

·         Bölgemizdeki oda ve STK’larla iş birliği içerisinde olacağız

·         Bizi alışılagelmiş bir dernek olmayacağız, çözüm üreten, proje üreten dernek olacağız.

·         Yeni Yapılan Otoyol dan ilçemize bir bağlantı yolu yapılmalı ve ilçeye giriş çıkış sağlanmalı.

Bunları yapmak zorundayız bir araya gelmeliyiz ama korkulan değil çözüm ortağı olmalıyız.  Körfez Taşımacılığını beraber yapacağız ve çözüm yollarını da beraber bulacağız.Biz sadece nakliyecilerin değil, limanların ve fabrikalarında çözüm ortağı olacağız.İlçemizin kamyon trafiği konusunda çözüm odağı olacak projelerimiz hazır bize destek olsunlar yeter. Birlik ve beraberlik içinde Körfez’imize kazandırmaya geldik.

Körfez ekonomisi canlanacak ve istihdam sağlayacağız. Derneğimizin kapısı lojistik ve taşımacılık mesleği yapan her kese açıktır. Yeter ki bizimle birlikte olup, bu derneğin amacı ve doğrultusunda hizmet vermeyi hedeflesin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817