Engin Koyun: “Borç Yapıp Kaçanlardan Hesabını Soracağım”

Kocaelispor Başkanı Engin Koyun, gazetemize çok özel açıklamalarda bulundu. Yeni sezon hedeflerinden ve kulübün geleceğine yönelik atılacak adımlardan söz eden Koyun, kulübü borç yükünün altında bırakanlardan da yargı önünde hesap soracağını söyledi

Kocaelispor büyük bir camia. Geçmişte nasıl ki depremi bize unutturdu ise bugün de başarıları ile adeta pandemiyi unutturdu. Kulübün başarısı için gecesini gündüzüne kadar bir isimle, Başkan Engin Koyun ile Kocaelispor’un bugününü ve yarınını konuştuk.

Engin Koyun’u yıllardır tanırım. Koyun hayatının bundan sonraki yıllarını belli ki “Yeşil Siyah Hayaller” kaplayacak. Fakat bunu yaparken kulüp gerçeklerinden yola çıkarak önemli sağlam adımlar atıyor Engin Başkan. Her ne kadar tesisleşmeden altyapıya, kadro oluşumundan Mustafa Hocaya kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı ise de, üzerinde durmamız gereken başka bir husus var.

Kulübün geleceğini borçlar karşılığında ipotek altında bırakanlara karşı çok öfkeli Engin Koyun… İşte bu kişilere karşı büyük bir hamlede bulunmak istiyor. “Gerekirse yargıya gideceğim. 2 milyon insanın hakkını kimseye yedirtmem” diyerek, duyduğu heyecanı ve özgüveni bizimle paylaştı...

Bahattin’in golünü rüyanızda gördünüz, o olayı biraz anlatır mısınız?

-Bahattin’in gol atmasına çok sevindik. Bahattin kaliteli, düzgün bir çocuk. Gol atmasıyla ilgili rüya gördüm. Hocayı arayıp, ‘Hocam benim rüyalarım çıkar. Final maçında Bahattin oynuyor, gol atıyor ve kazanıyoruz’ dedim. Ardından konu kapandı. Hoca sonrasında ‘Başkan çok yumuşak bir dille Bahattin’i oynat dedi. Bu üslup çok hoşuma gitti’ demiş. Maçı izlerken Vali beye ‘Maçı 3-1 alacağız’ dedim. Goller arka arkaya gelince Vali bey bana baktı, ben de ‘Valim oyunu iyi okurum. Son golü 99 numaralı Bahattin atacak dedim’. O da oldu. Allah olacakları gözümüzün önüne getirdi. Bu maçla birlikte Bahattin’i de kazanmış olduk. Bu da çok önemli.

Yeni dönemde artık daha farklı bir lig oyuncu grubunuz olacak. Özellikle transfer politikanızı nasıl şekillendireceksiniz?

-Scout ekibimizi henüz kurmadık fakat transfer komitemiz kuruldu. Şu anda araştırma yapıyoruz. Transfer konusunda tecrübeli arkadaşlarımız var. Bize özellikle menajerler aracılığıyla çok talep geliyor. Biz tek bir isim üzerine odaklanmayacağız. Her mevki için 3-4 isim belirleyelim istiyoruz. Planlarımızı o şekilde yapacağız.

Yabancı oyuncu transferi ile ilgili nasıl bir yol izleyeceksiniz? Özellikle bir ülkeye yönelme durumunuz olacak mı?

-Özellikle yabancı oyuncu olsun diye özel bir çabamız yok. Hangi mevkide yabancı oyuncu olması gerekiyorsa ona göre oyuncu alırız. Bizim önceliğimiz yerli oyuncular, en kötü gurbetçi futbolcular olsun istiyoruz. Biz büyük bir camiayız. Taraftarımızın da geçmişten gelen bir yabancı oyuncu sevgisi ve beklentisi var. Onu da dikkate alarak transfer politikamızı yürütüyoruz.

Kadronun yeni yapılanma sürecinde size yakınlarını, tanıdıklarını takıma aldırmak isteyenler oluyor mu?

-Futbolun torpili olmaz. Ben bir şehrin kaderini birkaç kişinin çıkarı için heba edemem. Bunun bedeli ağır olur. Biz olaya kurumsal bakıyoruz. Açıkça söylüyorum, ‘Bu benim adamım’ olayına karşıyım. Kim hak ediyorsa o gelip oynasın. Biz de kim takıma faydalı olacaksa onu transfer edelim.

“İlk hedefimiz Süper Lig değil”

Sponsorluk talepleri ne durumda? Çok talep var mı?

-Yeni sezonda ciddi bir şekilde reklamımız olacak. Maçlarımız her hafta canlı olarak televizyondan yayınlanacak. Sponsorluk anlamında şimdiden talepler gelmeye başladı. Kocaelispor çok büyük bir camia, bu herkes tarafından biliniyor. Şimdi birden tüm gözler bizim üzerimize çevrildi. Alt liglerdeki takımlar ‘Kocaelispor’dan kurtulduk’ diye sevinirken, üst liglerdeki takımlar da ‘Çok ciddi bir rakip geldi’ diye tedirginlik yaşıyorlar.

Geçmiş dönemden kalan borçların sorumluları hakkında bir hesap sorma durumunuz olacak mı?

-Bizim dönemimizle ilgili kimseye bir kuruş bile borcumuz yok. Fakat geçmişten gelen borçlar var. Kulübümüzün toplam borcu yaklaşık olarak 35 milyon lira. Geçmiş dönemde mali disiplin olsaydı bu tablo olmazdı. Ben kısa gün başarısını başarı olarak kabul etmiyorum. Geçici mutluluk yaşatıp koca bir camiaya hüsran yaşatmak başarı değildir.

-Mali disiplin ve buna bağlı olarak kurumsallaşma en önem verdiğim konudur. Sonra tesisler, altyapı gibi kurumsallaşmanın getireceği yapılar olacak. Büyük bir hayalim var. Kulübün çaycısından, başkanına kadar herkes profesyonel bakış açısına sahip olmalı. Böyle olursa zaten başarı kaçınılmaz olur. 2 maç kaybedilir ama başarı devamında kalıcı olur. Kurumsal bir yapı kurulduğu takdirde kötü niyetli insanlar Kocaelispor’un başına gelemez. Yöneticiler şirket ortakları gibi olacak ve yapılanların hesabını verebilecek. Kimse Kocaelispor’a zarar veremeyecek. Kocaelispor büyük başarılara imza atacak.

“İLK SENE HEDEF SÜPER LİG DEĞİL”

-Süper Lig’de başarılar elde edeceğiz, Avrupalı takımları kentimize getireceğiz. Fakat bu bizim nihai hedefimizdir. Biz ilk yılımızda hemen Süper Lig’e çıkacağız diye bir proje ortaya koymuyoruz. Öncelliğimiz kurumsallaşmak. Biz kurumsallaşma çalışmalarımızı yaparken takım üst lige çıkarsa da son derece mutlu oluruz. Şehri kandırmamalıyız. Takımı önce bu ligde tutup, sonra üst lige çıkmak hedefimiz. Kurumsal yapı bizi yukarıya taşıyacaktır.

FUTBOL FESTİVALİ VURGUSU

-Süper Lig’e yükseldikten sonra ilk yılımızda da o ligde ilk 5’i hedefleyeceğiz. 3 yıl içerisinde de lig kupası ve Türkiye Kupası’nı kazanmak hedefimiz. Ardından da Avrupa başarısı. Bunları hayal ediyoruz. Biz bu kenti futbol festivalinin olacağı bir şehir haline getireceğiz. Bunu yapabilecek potansiyelimiz ve altyapımız var.

“Tahir Başkan’ın desteği çok büyük”

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın katkıları takıma nasıl yansıdı?

-Bizim en büyük şansımız Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’dır. Bizi olağanüstü bir şekilde destekliyor. Ben kadro olarak da ileride yüzde 50’si Kocaelili oyunculardan oluşan bir yapı hayal ediyorum. 41 ruhunu taşıyan bir takımımız olacak. Biz öyle bir yapı oluşturalım ki takımın gelecek yıllarını bu çocuklar kurtarsın.

Kulübün en çok zorlandığı konulardan biri de alacaklılar. Özellikle kulüpteki yükseliş sonrasında bu kişilerle nasıl baş etmeyi planlıyorsunuz?

-Biz kuruşuna kadar hesap veriyoruz. Fakat haklısınız, bu kentte şu anda vampirler bekliyor. Bizim dönemimizde sıfır borç var. Arsızlık ve hırsızlık yapmayı kimse aklından geçirmesin. Geçmişe dönemlere dönük 35 milyon lira borcumuz var. Ben bu borcu yapanları, sorumluluğundan kaçanları Kocaeli’de yaşayan 2 milyon insana havale ettim. Ben gerekirse bu kişileri savcılığa vereceğim. 2 milyonun hakkını kimseye yedirtmem. Kocaelispor’a 1 kuruş emeği olmayanlara para yedirmek istemiyorum.

“BİRİSİ 100 BİN DOLAR İSTEDİ”

-Kulübün geçmişten bu yana bütün hesaplarını inceleteceğiz. Ben yapmıyorsam kimseye yaptırmam. Geçenlerde birisi geldi, alacakları varmış ve benden 100 bin dolar istedi. Ben de ‘Parayı benden mi aldın kardeşim’ dedim. Sonra geri adım atmak durumunda kaldı. Geçmişte kulübe 125 personel almışlar. Burası Kocaelispor Fabrika mı? Adam işe giriş yapmış 3 sene çalışmış, parasını alamamış, sonra dava açmış, kazanmış. Böyle garip durumlar var. Şu anda 40 personel var kulüpte.

Tesisleşme anlamındaki projeleriniz neler?

-Tesisleşme konusu en çok üzerinde durduğumuz mevzu. Özellikle kurumsallaşma konusunda belki de atılacak en büyük adım olacak. Yer konusunda alternatifler sunuluyor bize. Maşukiye’de 120 dönümlük bir alan var. Manzara Restoran’ın altında. O bölümde bir tesis inşa etme projemiz var. Orada ülkemizin en önemli tesislerinden birini inşa edeceğiz. Milli takım orada kamp yapabilir, diğer takımlar gelebilir. Çok güzel bir yer olacak. Ayrıca orada yaşlılar merkezi kazandıracağız. Paralı, özel bir huzurevi gibi hizmet verecek. Yaşlıları önemsiyoruz. Böyle değerler üretmek lazım. Ayrıca Körfez’de 70 dönümlük bir alan var Sevindikli Köprüsü’nün yanında bulunan bir yer. Burada da tesis yapabiliriz.

Kocaelispor geçmişteki kötü yönetim nedeniyle kentteki sanayicilerin güvenini ve desteğini kaybetti. Bu bakış açısında son dönemde değişiklik oldu mu?

-Evet, çok haklısınız… Kentimizin sanayicilerinde güvensizlik oluşmuş. Bunu fark ettik. Fakat bu hava şimdi değişiyor. Başarının ardından şehir ve sanayici güvenmeye başladı. Limanlar ve otomotiv sektörü öncelikli olarak sponsorluk alanında öne çıkacak gibi. Pandemi sona erdiğinde sezon içerisinde 25-30 bin civarında seyirci ortalamasıyla maçlara çıkacağız. Birçok firma da orada yerini alacak.

“STADIMIZIN İSMİ DEĞİŞEBİLİR”

-Kocaeli Stadyumu bizim mabedimiz. Burada İsmetpaşa havasını oluşturmak istiyoruz. Ayrıca burayı da kulübümüze gelir elde edecek şekilde değerlendireceğiz. Çok özel çalışmalarımız var. Stadın ismini başına bir sponsor bulmak kaydıyla ‘Arena’ yapmak istiyoruz. Bir firmayla görüşüyoruz.

Maç öncesi yaptığınız konuşmanız çok konuşuldu. Onu biraz anlatır mısınız?

-Maç konuşması spontane gelişti. Maçtan önce duygusaldık. Maç öncesi takımla buluştum ve o konuşmayı yaptım. Konuşmanın katkısı oldu takıma. Çocuklar coştu. Futbolcuların gözünde kenetlenme gördüm. Bu iş olacak dedim. Uzun yıllar sonra bu kupayı Sakarya’nın elinden almalıyız. Kendiniz için, aileniz için oynayın dedim. Önce ailesi için oynamayan futbolcu şehir için zaten oynamaz. Sonunda hep beraber kazanacağız.
Şehrin tamamında bir inanç vardı. Gebze'den müthiş bir destek geldi. Bu başarı şehrin tamamının başarısıdır. Benim çorbada tuzum vardır. Herkes kendini mutlu hissetsin. Kenetlendik ve birlikte başardık.

Mustafa Hoca ile devam etmek istediğinizi açıkladınız. Takımda kalacak ve gidecek isimlerle ilgili çalışma ne durumda?

-Hocamızla devam etmek istiyoruz. Kalacak ve gidecek futbolcularla ilgili olarak çalışmamızı yaptık. Bunu cuma günü şampiyonluk kutlamamızı yaptıktan sonra bildireceğiz arkadaşlara. Hocamız iyi bir insan, iyi bir analizci. Kafa yapımız uyuyor.

“Aziz Yıldırım konusu bizi aşıyor”

Sürekli tartışılan bir konu var. Aziz Yıldırım’ın bir alacağı söz konusu. Bu konu çözüme kavuşacak mı?

-Aziz Yıldırım konusu bizi aşıyor. Cumhurbaşkanına ya da Bakan bey ancak çözebilir. Eğer bu konu çözülürse son derece mutlu oluruz. O paranın Kocaelispor ile hiçbir ilgisi yok. Kulübe giriş yapmışlar. Bunu Aziz Bey de biliyor. Biz üzerimize düşen her türlü fedakarlığı yaparız. Saffet Bey öncülük yapsın istiyoruz. Bu şehrin vekili olarak o sorumluluğu üzerine alacağını da biliyorum. Süreci takip ediyoruz.

Son olarak taraftarlara, kente vermek istediğiniz mesaj nedir?

-Birlikte rahmet vardır, birlikte zaferler vardır. Birlik olalım. Önyargılarla birbirimize bakmayalım. Olumsuzlukları bir kenara bırakalım. Kocaeli şehrinin bu takıma ihtiyacı vardı. Kazandığımız zafer ve kupa ile adeta pandemiyi bile unutturduk. Başarının daim olması için birlikte çalışalım. Başarın bu şehrin başarısıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817