KEFEK MİLLETVEKİLLERİ FİNLANDİYA VE İSVEÇ PARLAMENTOLARINI ZİYARET ETTİ

Çalışma ziyareti, kadın erkek fırsat eşitliği ve kadınların güçlenmesi hedefiyle faaliyetler yürüten Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve ulusal parlamentolar arasında işbirliğini güçlendirmek üzere çalışan Parlamentolar Arası Birlik işbirliğiyle düzenlenecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Parlamentolar Arası Birlik (IPU) işbirliğiyle kadın erkek fırsat eşitliği konusundaki örnek uygulamaları yerinde incelemek üzere Finlandiya ve İsveç’e çalışma ziyareti gerçekleştiriliyor. 14 – 20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek parlamento ziyaretleri kapsamında KEFEK Milletvekilleri, kadın erkek fırsat eşitliğinin tesis edilmesi ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme konularında yetkililerden karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacak. 

KEFEK, BM Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik,“Türkiye’de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi” kapsamında parlamento mekanizmalarında kadın erkek fırsat eşitliğinin benimsenmesi ve yerleştirilmesi amacıyla, bu konuda iyi örnek teşkil eden ülkelere çalışma ziyaretleri düzenlemekte.

Dünyadaki ulusal parlamentoları bünyesinde bulunduran Parlamentolar Arası Birlik, ülkelerdeki parlamentolar ve milletvekilleri arasında deneyimlerin paylaşımı ve işbirliğinin güçlenmesi için çalışıyor. Finlandiya ve İsveç parlamento ziyaretleri, kadın erkek fırsat eşitliği konusunda çalışan parlamento komisyonları ve kurumlarıyla KEFEK arasında ilişkilerin güçlendirilmesini hedeflemekteyiz.

Çalışma ziyaretine; KEFEK Başkanı Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal, İstanbul Milletvekili Fatma Benli, Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Antalya Milletvekili Ahmet Selim Yurdakul ile KEFEK yasama uzmanları Gökalp İzmir ve Yağmur Şen katıldı. Heyete, UN Women’dan Proje Yöneticisi Neşe Çakır Sayran ve Proje Sorumlusu Ayşegül Bağ eşlik edecek. Heyet, Finlandiya Parlamentosunda Eşitlik Ombudsmanı, İstihdam ve Eşitlik Komisyonu, Parlamento Başkanı, İsveç Parlamentosunda ise İsveç IPU Başkanı, Meclis Başkan Yardımcısı ve İstihdam Komitesi ile temaslarda bulunacak.

KEFEK Başkanı Radiye Sezer Katıcıoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK)olarak, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Parlamentolar Arası Birlik (IPU) işbirliğiyle kadın erkek fırsat eşitliği konusundaki örnek uygulamaları yerinde incelemek üzere Finlandiya ve İsveç’e çalışma ziyareti düzenleyeceğiz. Bu ziyaret kapsamında yer alan İsveç ve Finlandiya kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması noktasında önemli adımlar atmış, incelenmeye değer çalışmalara imza atmıştır. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemenin mekanizmasını oluşturmuş bu ülkelerden edineceğimiz izlenimler ülkemiz adına önemli bir birikim olacaktır. Ülkeler arası işbirliğinin yanı sıra kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik oluşturulmuş komisyonlarımız arası işbirliğinin de önemli adımların öncüsü olacağına inanıyorum. Heyette yer alan parlamenter arkadaşlarımızın en iyi şekilde istifade edebileceğini, karşılıklı bilgi alışverişi ve işbirliği için en uygun zeminin oluşturabileceğini düşünüyorum.”

Finlandiya ve İsveç, kadın erkek fırsat eşitliği çalışmalarında dünyanın öncü ülkeleri arasında yer almakta. Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda Finlandiya 2’inci, İsveç 4’üncü ülke konumunda bulunmaktadır. 

“Türkiye’de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi”, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK), Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) ortaklığında, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA)desteğiyle yürütülüyor. Proje, kadınların karar mekanizmalarına katılım hakkını geliştirmenin yanı sıra kadın erkek fırsat eşitliği ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme mekanizmalarının desteklenmesini hedeflemektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.