9 BÖLGEDE HİZMET VERİLİYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Kocaeli Sahilleri Su Kazalarını Engelleme Merkezi (KOSKEM) 2005 yılından bu yana Kandıra sahillerinde gönüllülerle birlikte cankurtaranlık hizmeti veriyor. 2 bölgede ve sadece hafta sonu başlatılan çalışma 2012 yılında 9 bölgeye (Cebeci, Kumcağız, Seyrek, Sarısu, Bağırganlı, Ereğli Defne, Ereğli Kadınlar Plajı, Karamürsel- Altınkemer) yayıldı.
GÖNÜLLÜ EKİPLERLE BİRLİKTE
Sahil Kurtarma Timi, Ulaşım Daire Başkanlığı, Ambulans Birimi, Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Akut Kocaeli Şubesi, Deniz Yıldızları, MAGDER (Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği), Gönüllü İtfaiyeciler ve diğer gönüllülerin de desteğiyle sahillerde güvenlik ve tedbir elden bırakılmıyor. Kurtarma çalışmalarında; 6 adet zoodyak bot, 7 adet ambulans, bir adet dalgıç aracı, 4 adet arazi aracı, 4 adet jet-ski ve kurtarma aparatı, 25 adet su geçirmez telsiz, 2 adet otobüs, çok sayıda can simidi, şnorkel, palet, megafon, dürbün ve can yeleği kullanılıyor.
KURTARMA TATBİKATLARI YAPILIYOR
KOSKEM ekibine bağlı timler, Karadeniz’in yüksek dalgaları ve hırçın yapısı ile mücadele etmek için her sabah yürüyüş ve kondisyon çalışmaları yapıyor. Yeme içmelerine çok dikkat eden ekipler hem kendi hem de denize girenlerin can güvenliği için her zaman kötü koşullara hazır olmak zorunda. Öte yandan Kandıra sahillerinde zaman zaman kurtarma tatbikatları da yapılıyor.
HALKI BİLİNÇLENDİRİCİ ÇALIŞMALAR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı görev yaptığı bölgelerde boğulma vakalarına ve deniz kazalarına karşı vatandaşları bilinçlendirmek için 3000 adet broşür dağıttı. Bağırganlı, Kalıncak, Seyrek, Sarısu, Ömerağzı, Kerpe, Kumcağız, Kovanağzı, Babalı-Dikili, Uzunkum, Cebeci, Karamürsel ve Ereğli bölgelerine denize girecek vatandaşlarımıza uyarıda bulunmak ve halkın kendi kendisine yardım etmesi için bu bölgelere 100 adet uyarı tabelası ve 100 adet can simidi ipleriyle beraber yerleştirildi.
DALGALI DENİZE DİKKAT!
Kandıra ilçesinin Karadeniz’de 52 km sahil şeridi bulunuyor. Özellikle dalgalı havalarda denizin dibinde rip akıntısı (kum göçmesi) ve kanal çukurlar oluşuyor. Rüzgârlı havalarda yüksek dalgalar açığa doğru bir dip akıntısı yaratırken bu durum ayakaltındaki kumun kaymasına hem de kıyıya doğru yüzerken geri dönüşlerin zorlaşmasına sebep oluyor. Bu da boğulma veya yaralanma gibi istenmeyen sonuçlara yol açıyor.