Yeşilay Çay Bahçesindeki Alkolsüz Bira Satışını Kınadı

Başkonuş “çay bahçesinde yapılan alkolsüz bira satışı bizleri üzmüştür. Bu konuda derneğimize şikâyetler gelmektedir. İnsanlar soruyor “burası çay bahçesi mi yoksa birahanemi” diye. Temennimiz dışarıdan bakınca aynı bir birahaneyi andıran bu çay bahçesinin bir an evvel bu reklam tabelalarından kurtulmasıdır.” 

Gençler Kandırılıyor.

Genel Sekreter sözlerine şu şekilde devam etti. “Özgürlüğün önündeki en büyük engellerden biri bağımlılık yapan maddelerdir. En yaygın bağımlılık yapıcı madde olan alkol ise, kimi söylem ve yeni çalışmalarla masunlaştırılmaya çalışılıp, “alkolsüzbira” adı altında insanları bu batağa sürüklenmesi isteniyor.

Alkolsüz Denilen Birada Alkol Çıktı 

Yalan reklam ve süslü ambalajlarla insanları kandırarak alkol batağına sürüklemek isteyen firmaların, alkolsüz bira kandırmacısını Yeşilay gün yüzüne çıkarmıştır. Alkolsüz denilen biranın laboratuarda yaptırılan testlerde 0,26 oranında alkol çıktığı tespit edilmiştir. 

Bira Masum Bir İçecek gibi Gösterilmeye Çalışılıyor.

Yeşilay olarak özellikle dikkat çekilen bu konuda Bakanlık tarafından alkolsüz bira ürünlerinin ambalajında kolayca görünür ve dikkat çekici bir şekilde büyük harflerle “Dikkat binde 5′ten az alkol ihtiva eder.” ifadesi zorunlu kılınması gündeme geldi. Bakanlığın yapacağı düzenlemelerin bir diğeri ise ‘alkollü içki‘ tanımının alkolsüz bira ve benzeri ürünleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi ve alkolsüz bira olarak satılan içeceklerin üzerinde “Fermente Edilmiş Malt İçeceği” gibi bir isim değişikliğine gidilmesi düşünülüyor. Ancak tüm bu gelişmeler özellikle gençleri bekleyen büyük tehlikenin önlenmesi için yeterli değil.

 Masum bir içecek gibi gösterilen, her türlü reklamı, satışı ve pazarlaması serbest olan bu içecekler, alkol bağımlılığına götüren büyük bir tuzak iken isim değiştirme yoluyla ya da tanımlamalarla bu tuzağın giderilmesi ne yazık ki mümkün olmayacaktır.

 İsim Yanıltması yapılıyor
İsim yanıltmaları ve göz boyayan reklamlarla gençlerin bilinçaltında bu içecekler ve alkol masumlaştırılmaktadır. Gençleri ilk önce renkli kampanyalarla kendine çeken firmalar bilinçaltı yöntemlerle bu içecekleri sevdirmekte, gençleri alkole ve bağımlılığa adım adım götürmektedir.
Sağ Gösterip Sol Vuruyorlar.
Firmaların amacı alkol biranın tüketilemediği zaman ve mekânlarda alkolsüz bira ile tüketimini ve bu yolla devamlılığı sağlamaktır. Ayrıca  alkollü biralarının satışlarını da bu ürün üzerinden ve alkolsüz ürün niteliğinden yararlanarak bira kategorisindeki ürünlere olan talebi arttırmaktır. Alkollü bira tüketiminin toplumda yaygınlaştırmak olduğu bizzat kendileri tarafından ifade eden firmaların amacı Sağ gösterip sol vurmaktır.
Oyuna Gelmeyin
Üreticilerin bu gibi oyunları ve hatta kanuni değişikliklerin önünde geçmek için yaptıkları lobi faaliyetleri ortadayken sadece alkolsüz bira kutularının üzerinde “Fermente Edilmiş Malt İçeceği” gibi isim değişikliğine gidilmesi ve hatta bu yolla bu içeceklerin daha da masum hale getirilmesi gençlerimizi ve tüm halkımızı alkol batağından kurtarmaya yetmeyecektir. Bu kandırma canın son bulması için zihinleri etkileyen reklam çalışmalarının sona erdirilmesi, çay satılan yerlerde alkolsüz bira satışının yapılmaması ve etkili cezaları da içeren kanuni değişikliklerin en kısa zamanda yapılması gerekmektedir.

Alkolsüz biranın masum olmadığını kanıtlayan ve bunu her fırsatta dile getiren Yeşilay Cemiyeti, halkımızın özgürlüğünü ve sağlıklı yaşama hakkını korumak için çalışmalarına devam edecektir. En yakın zamanda Çardak Çay Bahçesi’nin de bu hatadan vazgeçmesini istiyoruz.”Kamuoyuna ve ilgililere saygı ile duyurulur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817