banner2830
banner2829

BU EĞİTİMLERDEN ÇİFTÇİLER ÇOK MEMNUN
 CEVİZ YETİŞTİRİCLİĞİ’NDE KOCAELİ İDEL YER

 

Ziraat Teknikeri Sedat Acar, ceviz yetiştiriciliğinde Kocaeli’nin harika bir iklime sahip olduğunu belirterek” son zamanlarda Kocaeli’nde ceviz yetiştiriciliğine yoğun bir ilgi gözlenmektedir. Bilinçli olarak yapılarsa ceviz yetiştiriciliği oldukça karlı bir iş olabilir” dedi.

 

SÜREKLİ GÜNEŞ GÖRMEYECEK

 

Acar, ceviz dikilecek arazinin gün boyunca güneş alan bir yer olmaması gerektiğini belirterek ”gün boyunca güneş alan  bir araziye meyve bahçesi yapmak doğru değil. Genellikle bizler meyve bahçelerini Kuzeye bakan yerlerde yaparız. Güneşi sırtına alacak. Güneşin doğuşundan batışına kadar arazinin güneş almasını istemeyiz. Günde 2-3 saat güneş görsün yeter. Eğer ağacımız sürekli Güneye bakıp güneş alırsa bu durumda ağacın dibindeki toprağın kızışmasını önlemek için marşlama yöntemi yaparız. Marşlama da iri saman, talaş, otlarla yapılabilir. Böylelikle ağaçlarımıza devamlı olarak İlkbahar ya da Sonbaharı yaşatmış oluruz. Çünkü en güzel sürgünler İlkbahar ya da Sonbahar da olur. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ağaçların büyümesi durur. Çünkü bu aylarda çok kızgın güneşler olur. Kızgın güneş olunca da ağaç kendine bakmak için su ihtiyacını tutar. Biz ağacımızın dibini her zaman serin nemli tutarsak, ağacımıza İlkbahar ve Sonbaharı yaşatmış oluruz. Böylelikle de ağacımız sürekli büyüyüp gelişir. Gübrelemeyi de tam olarak verirsek ağacı tutmak mümkün olmaz. Cevizlerin özellikle dip bölgelerini sulamayacağız. Ağacımız sürekli güneş alıyor ve başka imkanımız da yoksa o zaman da güneşin ağacın dip noktasına ulaşmasını önlemek için iri yapraklı barbunya ya da fasulye ekerek de bunu engellemiş olabiliriz” şeklinde bilgilendirmede bulundu.  Ziraat Teknikeri Sedat Acar, vatandaşlara uygulamalı olarak budama ve aşılamayı da gösterdi.

 

BELEDİYEDEN 25 DÖNÜMLÜK UYGULAMA ALANI

 

İzmit Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Mustafa Şener de Başkan Doğan’ın köylerin kalkınmasına büyük önem verdiğini belirterek” Başkanımız, köylümüzün yaptığı işi bilinçli olarak yapmasını ve daha çok kazanmasını istiyor. Bunun için de bu tür eğitimleri sürekli olarak yapıyoruz. Eğitimler sayesinde çiftçilerimiz yaptıkları işi daha bilinçli olarak yapmakta, kazançları artmaktadır” dedi. Şener, Durhasan’da 25 dönümlük bir alanda uygulama bahçesi hazırladıklarını da  belirterek” uygulama bahçemizde toprağın işlenmesi, nadasa bırakılması, meyve dikimi, bakımı, gübreleme, budama ve aşılama gibi eğitimleri uygulamalı olarak vereceğiz” şeklinde konuştu.

Köylüler de verilen eğitimler için Başkan Doğan ve emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817