banner2830
banner2829

Kocaeli Kent Konseyi  Şanlıurfa’da  İnceleme Yaptı

Kocaeli Kent Konseyi bünyesinde kısa süre önce kurulan Göç ve Mülteci Komisyonu üyelerinden oluşan ekip, Türkiye’de kamplarda mülteci olarak yaşayan Suriyeli vatandaşların yaşam koşullarını yerinde görmek, şikâyet ve memnuniyetlerini dinlemek, var ise taleplerini almak amacıyla 3 günlük ziyaret programı kapsamında Şanlıurfa’ya giderek mülteci kamplarında incelemelerde bulundu.

KBB Başkan Danışmanı ve Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Gültekin Görüm, Kocaeli İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Erkoç, Göç ve Mültecilik Komisyonu Başkanı Kenan Seyrek ve Komisyon Üyeleri Mahir Akyürek ve Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan’ın yer aldığı ekip öncelikle Urfa’ya 20 km uzaklıkta bulunan Harran Mülteci Kampını ziyaret etti.

Harran Kampında Sosyal Yaşam

Kamplardaki yaşam konusunda yetkililerden bilgi alan komisyon üyelerine, prefabrik konutlardan oluşan 10000 nüfuslu Harran Kampında isimleri Sevgi, Kardeşlik, Huzur ve Barış olan 4 Mahalle bulunduğunu ve her mahallenin Suriyeli bir muhtarı ile Türk bir tercümanının olduğu aktarıldı. Kampta ilk, orta ve lise öğrenimi veren prefabrik yapılan olduğu bilgisini alan heyet, eğitimin Suriye’li ve Türk öğretmenler tarafından verildiğini ve eğitimin Türk Eğitim müfredatına paralel olarak yürütüldüğünü öğrendi.

Komisyon üyelerine, kamptaki sağlık hizmetleri kapsamında yataksız bir adet kompleks bulunduğu ve bu komplekste gerek Türk gerekse Suriyeli doktor ve hemşirelerin görev yaptığı iletildi. Özel çocuklar için kreş ve eğitim alanlarının da bulunduğu kampta, Kızılay ve Afad tarafından gıda ve giyim gibi yardımların yapıldığı, elektrik, su ve ısınma giderlerinin de devlet tarafından karşılandığı iletildi.

Kamplara Giriş Çıkışlar İzinli

Kampta bir takım kuralların olduğunu söyleyen yetkililer, kampa giriş çıkışlarda izin alınması gerektiği, mazeretsiz 1 gün bile kampa geri dönmemenin sonucu olarak kampla ilişiklerinin kesildiği, izinli dahi olsa 15 gün kampa dönüş yapmayanların da ilişiklerinin tamamıyla kesildiği ifade edildi.

Pamuk Tarlalarında Çalışıyorlar

Kamptaki sosyal yaşam hakkında bilgi alan üyeler, mülteci vatandaşların çalışmak için belirli saat aralıklarında pamuk tarlalarına gittikleri, kamp içinde tamir, berber, telekomünikasyon gibi alanlarda kendileri tarafından oluşturulan prefabrik yapılarla ailelerine ekonomik anlamda katkı sağlayanların da olduğu konusunda bilgi sahibi oldu. Özellikle el sanatları, kilim ve halı dokumacılığı, resim gibi Suriyeli ve Türk eğitmenler eşliğinde meslek öğrenip, yaptıklarını da Valilik aracılığı ile gelirleri kendilerine kalmak kaydı ile satan mültecilerin bulunduğu da söylendi.

Suriyelilerin evlilik konusunda Türk Medeni Kanununa uyum sorunu yaşadıklarını söyleyen yetkililer, erken evliliklerin önlenmesi için çeşitli tedbirlerin alındığını vurguladılar.

Asayiş ve Güvenlik’e Önem Veriliyor

Asayiş ve güvenliğin kamp için İl Göç İdaresine bağlı özel güvenlik tarafından sağlandığını, kamp dışında ise Jandarma tarafından yürütüldüğü nakledildi. Kamp içinde ağır yaralanma ve ölümle sonuçlanma gibi olayların yaşanmadığı fakat basit çaplı yaralanmaların olduğu da aktarılan bilgiler arasında.

Suruç Kampında Yaşam

Daha sonra Urfa’ya 30 km uzaklıktaki Suruç Mülteci kampına giden komisyon üyeleri, burada yaptıkları incelemelerde Suruç Kampının 15500 nüfuslu olduğunu ve çadırlardan oluştuğunu, buna bağlı olarak ta yaşam alanının Suruç’a nazaran küçük olduğunu öğrendiler.

Paletlerle yükseltilen çadırların yağmur geçirmez özellikte olduğu, wc ve duşların çadırların dışında yer aldığı, kampta çadır pazarının olduğu ve pazarda berberden, iç giyime; telefoncudan, bisiklet tamircisine ve çay ocağına kadar her şeyin mevcut olduğu dikkat çekti.

Burada da yine eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında 27 derslik olduğunu öğrenen yetkililer, sağlık hizmetlerinin Suriyeli ve Türk doktor ve hemşireler tarafından yürütüldüğünü, reçetelerin yazıldığı günün akşamında ilaçların hastaları ulaştırıldığı ifade edildi.

Son olarak kampta kalanlar ile Harran halkı arasındaki ilişkinin nasıl olduğunu öğrenmek isteyen heyete, Harran halkının etnik olarak hemen hemen hepsinin Araplardan oluştuğunu, bu yüzden genellikle akrabalık bağlarının da olduğu ve varlıklarından rahatsız olmadıkları iletildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817