KENTİN DİNAMİKLERİ KOCAELİ’NİN İHTİYAÇ VE SORUNLARINI MASAYA YATIRDI

       Kahvaltı eşliğinde gerçekleşen istişare toplantısına MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Mehmet Turabi, Kyöd Başkanı Mehmet Toker, Kamu-Sen Kocaeli İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Yaşar Şanlı, Türk-İş Kocaeli Temsilcisi Yakup Yıldız, Eğitim Bir Sen Kocaeli 1 No'lu şube başkanı, Memur Sen İl Temsilcisi ve Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Dönem Başkanı Şahin Yaşlık, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol,  DİSK Kocaeli Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük ve Milli Kuruluşlar Birliği Dönem Başkanı Eren Elmalı katıldı.

            Toplantıya katılım sağlayan herkese teşekkür eden Genel Sekreter Gültekin Görüm, söz konusu istişare toplantısı ile, Kocaeli Kent Konseyi Yönetim Kurulu üzerinde bir istişare kurulu oluşturmak ve kent adına atılabilecek adımlarda kent dinamiklerinin görüş ve önerilerini alarak birlikte çözüm üretmek amacında olduklarını ifade etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Adnan Uyar, Türkiye’nin gündemine ilişkin konular üzerine görüş bildirirken, özellikle Amerika Birleşik Devleti Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesini kınadı ve başta Türkiye olmak üzere tüm dünya ülkelerinin Filistin’de destek olmalarının büyük önem taşıdığını söyledi.

Kocaeli’nin sorunlarını ve ihtiyaçlarını, şehrin ihtiyacı olan ortak değerlerin nasıl geliştirilebileceği konularını kent dinamikleri ile görüşmek istediklerini söyleyen Başkan Uyar,  öncelikli hedeflerinin görüş ve öneri almak olduğunu belirtti.  

Uyar’ın ardından söz alan MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, katılımcıları Marka hakkında bilgilendirerek, Kocaeli’nde 2009 yılında kurulan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın devletin ulusal anlamda yaptığı kalkınma planlarını yerel anlamda gerçekleştirdiğini belirtti. Doğu Marmara Bölgesindeki ekonomi ve kalkınma ile ilgili yerel aktörlere arge, inovasyon ve birçok alanda destek olduklarını söyleyen Çöpoğlu, ajans tarafından teknik ve mali destek ile güdümlü projeler olmak üzere toplamda 3 destek mekanizmalarının olduğunu ifade etti.

Kocaeli Kent Konseyinin kurulduğu günden bu yana kentin mozağini yansıttığını ve her geçen gün çıtasını yükselttiğini ifade eden Çöpoğlu, söz konusu istişare toplantısında kent dinamiklerini bir araya getirdiği için Başkan Adnan Uyar ve Genel Sekreter Gültekin Görüm’e teşekkür etti.

Daha sonra söz alan Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Kocaeli’nin verdiğinin karşılığını alamamasını, sivil toplum kuruluşları ve halk arasındaki diyalog eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Türkiye’nin önemli bir sanayi bölgesi olan ve ekonomiye büyük katkısı olan Kocaeli’nin bunun karşılığını alamadığını, İstanbul ve Bursa’nın gölgesinde kalan bir şehir olduğunu vurgulayarak, bir şeyler yapılması gerekliliğini vurguladı. Bulut, kurumlarda gerçekleşen programlara diğer kurumların katılmalarının çok önemli olduğunu, bunun Kocaeli dışına bütünlük fotoğrafı vereceğini belirtti.

Daha sonra söz alan KYÖD Başkanı Mehmet Toker, Kocaeli’nin Türkiye’de vergi rekortmeni olduğu halde, sağlıkta ciddi problemler olduğunu söyledi. Kent dinamiklerini bir araya getirmek, kentle ilgili atılacak önemli adımlar açısından kent konseyinin işlevinin önemine değinen Toker, Kocaeli’nin yatırım, deniz, ulaşım açısından iştah kabartan bir şehir olduğunu söyledi. Toker ayrıca sorunlardan, risklerden, ürkmeden konuşulması gerekliliğini vurguladı.

Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Mehmet Turabi, istişare toplantılarını önemsediğini söyleyerek, Kocaeli’de yaşayanların ortak sorunlarına işaret etti. Kocaeli’ndeki adaletsiz vergi dağılımı, sanayi ve liman kaynaklı ulaşım problemleri ve ticari hareketliliği artırmak amacıyla daha fazla fuar organizasyonu yapılması gerekliliğini savundu.

Eğitim Bir Sen Kocaeli 1 No'lu şube başkanı, Memur Sen İl Temsilcisi ve Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Dönem Başkanı Şahin Yaşlık ise, Kocaeli Kent Konseyi'nin bu toplantılara öncü olması gerekliliğini savunarak, toplantılarda belli gündem belirlenmesi ve üzerinde durulan problemlerin çözülünceye kadar takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Kamu-Sen Kocaeli İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Yaşar Şanlı da, Kocaeli’ndeki yaşam alanlarının sanayileşme yüzünden kısıtlandığını söyledi. Gebze’nin il olma talebinin kabul edilebilir bir durum olmadığını söyleyen Şanlı, bu isteğin altında yatan sebeplerinin araştırılmasını önerdi. Kocaeli’nin Türkiye ekonomisine verdiğinin yanında aldığının yetersiz olduğunu ifade eden Şanlı, özellikle bölge milletvekilleri ile zaman zaman bir araya gelinerek, kent problemleri üzerine görüşülmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Türk-İş Kocaeli Temsilcisi Yakup Yıldız, bu gibi toplantıların ön gündem belirlenerek ayda bir kez yapılması gerektiğini ifade etti. Kent Konseylerinin kentteki problemlere karşı eleştirel tavır alabilecek tek kurum olduğunu söyleyen Yıldız, özellikle Kocaeli’ndeki trafik sorununa dikkat çekti.

Milli Kuruluşlar Birliği Dönem Başkanı Emre Elmalı ise, Kocaeli’nin Türkiye’deki en güzide kentlerinden biri olduğunu fakat gerçek anlamda reklamının yapılmadığını söyledi. Kocaeli’nin E5 ya da otobandan geçerken yol kenarındaki kötü görünümlü binalardan ibaret olmadığını, içeriğinin güzelliğinin fark edilmesi için çeşitli çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmaları yapılmasını savunan Elmalı, Ankara Hamamönü örneğinden yola çıkarak Yeni Cuma ve Fevziye Camii arasını güzelleştirmenin faydalı olacağını ifade etti.

İstişare toplantısı, katılımcılar tarafından aktarılan gündem önerilerinin ardından, en kısa zamanda yeniden bir araya gelinmek üzere, iyi dilek ve temennilerin ardından sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817