Büyükşehir Konservatuvarı’nda Çini Bölümü açılıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, unutulmaya yüz tutan geleneksel Türk Sanatlarının yaşatılmasına yönelik kararlılığını sürdürüyor. Büyükşehir, sanat eğitimi verdiği Konservatuvar bünyesinde Hat, Tezhip ve Ebru’nun ardından şimdi de Çini Bölümü açıyor.

17- 55 YAŞ ARASI

Büyükşehir Belediyesi’nin kentin en önemli sanat eğitim merkezi konumundaki Konservatuvarı yeni eğitim döneminde yeni bir bölümü bünyesine katmaya hazırlanıyor. Kültür Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Belediye Konservatuvarı’nda Geleneksel Türk Sanatları’ndan olan Çini Sanatı bölüm olarak kurulacak. 2013-2014 eğitim döneminde faaliyete geçecek olan bölüme 17- 55 yaş arasındaki vatandaşlar yetenek sınavıyla alınacak.

YETENEK SINAVI’NDA ÖĞRENCİLERİNİ BELİRLEYECEK

Bölüm; Konservatuvar’ın 14-15 Eylül tarihleri arasında yapılacak yetenek sınavlarında öğrencilerini belirleyecek. Öğrenciler sınavda çizim yeteneği konusunda değerlendirilecek. Sınavı kazanan öğrenciler dört yıllık bir eğitimden geçecek. Bölüm öğrencisi olmak isteyenlerin, Eylül ayında yapılacak sınav için Büyükşehir Belediyesi’nin Fuar içindeki Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürlüğü’ne giderek kayıt yaptırmaları gerekiyor. Kayıt sırasında vatandaşlardan bir adet fotoğraf ve nüfus cüzdanı bilgileri isteniyor.

GELENEKSEL TÜRK SANATI

Geleneksel Türk Sanatlarından olan çini, genellikle mimari yapıların, cami, köşk, saray, çeşme, türbe ve benzeri yapıların iç ve dış süslemelerinde kullanılmış bir seramik ürünüdür. Çini, toprağın pişirildikten sonra şekil verilip kap-kacak, tabak, vazo, sürahi vb. eşyalar üretilmesine dayalı bir el sanatıdır. Aynı zamanda fayans, porselen tabak, seramik gibi eşyaların süslenmesinde kullanılan bir yüzü sırlı, renkli dekor ve motiflerle işlenmiş kaplama malzemesine, bu malzemeyle işlenmiş eşyalara çini, bu süsleme işine de çinicilik denir. 16. yy'da İznik'te üretilen çinilerde gerek kalite ve gerekse desen üretiminde büyük gelişmeler olmuş ve Türk çini sanatı en parlak dönemini yaşamıştır.. Bunun yanı sıra saray nakkaşhanesinde yeni motifler geliştirilmeye ve üretilmeye başlanmıştır. Kırmızı, yeşil, mavi, lacivert, turkuaz ve kahverenginin kullanımıyla İznik çinilerinde yeni bir devir yaşanmaya başlanmıştır.

SINAVLAR EYLÜL’DE

Öte yandan, Konservatuvar sınavlarına ön hazırlık olan yaz kurslarının bitimiyle sınav dönemi başlayacak. Konservatuvarın 2013-2014 eğitim öğretim dönemi sınavları 14-15 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Konservatuarda yeni eğitim dönemi 23 Eylül Pazartesi günü başlayacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817