Dünya Gençler Satranç Şampiyonası Kocaeli’nde başladı
 Dünya Gençler Satranç Şampiyonası Kocaeli’nde başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin satranç sporuna yaptığı yatırım meyvelerini vermeye başladı. Spor yatırımları arasında satranca farklı bir önem veren Büyükşehir Belediyesi, geçen sene ilköğretim birinci sınıf öğrencilerine 36.500 adet satranç takımı dağıtmış ve bu hizmetini her yıla yayacağını duyurmuştu. Türkiye Satranç Federasyonu tarafından da dikkatle izlenen Büyükşehir çalışmaları kendini gösterdi. Dünyanın elit spor müsabakaları arasında yer alan Dünya Gençler Satranç Şampiyonası Kocaeli’ne alındı. Kocaeli Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşen şampiyonaya 52 ülkeden 195 sporcu katıldı. Türkiye Satranç Federasyonu’nun organizasyonunda gerçekleştirilen şampiyona 27 Eylül Cuma gününe kadar devam edecek.

KENT PROTOKOLÜ ŞAMPİYONANIN AÇILIŞINDA

Kocaeli Theness Termal Hotel’de gerçekleştirilen şampiyonanın ilk gününe il protokolü büyük ilgi gösterdi. Şampiyonanın ilk gününde sporcuları, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker, Zeki Aygün ve Sibel Gönül, Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, AK Parti Başiskele İlçe Başkanı Mehmet Ustaoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Gençlik Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Gençlik Spor Şube Müdürü Mehmet Kesen ve Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi İslam Yücel yalnız bırakmadı. Açılışa ayrıca, Kocaeli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Murat Aydın, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Av. Emel Ceylan Balcıoğlu ve Başiskele Belediyesi Başkan Yardımcısı Köksal Ayabakan da katıldı.

FİDE MARŞI ÇALINDI

Şampiyonanın açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış seremonisinde Dünya Satranç Federasyonu’nun (FIDE)marşı da çalındı.

BİZ BİR AİLEYİZ

Açılışta ilk konuşmayı yapan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, 52 ülkeden 195 sporcunun katıldığı şampiyonaya evsahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Şampiyonayı satrancın en yaygın olduğu il olan Kocaeli’ne taşıdıklarını ifade eden Gülkız Tülay, “Organizasyonunun gerçekleşmesinde büyük emeği olan proje ortaklarına ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Tüm Sporculara başarılar diliyorum” dedi. Tülay konuşmasını İngilizce ve Türkçe “Biz bir aileyiz” sözleriyle tamamladı. Başiskele Belediye Başkanın Hüseyin Ayaz ise, şampiyonaya evsahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi ve emeği geçenlere teşekkür ederek sporculara başarılar diledi.

SATRANÇ HEPSİNDEN GÜZEL

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da açılışta bir konuşma yaptı. Dünya Gençler Satranç Şampiyonası’nın Kocaeli’nde yapılmasının kent açısından bir gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Başkan Karaosmanoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak tüm spor branşlarına önemli katkılar yapıyoruz. Yediden yetmişe herkesin spor yapacağı yerleri ve alt yapıyı oluşturuyoruz. Spor denince pek çok kişinin aklına futbol geliyor ama bu anlayış artık değişiyor. Satrancın da bir zeka sporu olduğunu artık tüm dünya kabul ediyor. Her spor güzel ama satranç hepsinden güzel” dedi.

HEDEF SATRANÇ BİLMEYEN GENÇ KALMAYACAK

Kocaeli’ndeki tüm ilköğretim çağına gelen çocuklara satranç takımı verdiklerine hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, bu çerçevede öğretmenlere de satranç eğitimi verdiklerini kaydetti. Konuşmasında Büyükşehir Belediyesi’nin satranç hedefini de ortaya koyan Başkan Karaosmanoğlu, “Hedefimiz Kocaeli’nde satranç bilmeyen genç kalmamasıdır. Gençlerimizi, insanlarımızı tehdit eden unsurlar var. Özellikle gençlerimiz sosyal medyada bilgisayar oyunlarına bakarak hamle yapma yeteneklerini kaybediyor. Ama biz satranç ile satrancı sevdirerek, gençlerimizin zekâsının, gönlünün daha büyük atılımlar yapmasını istiyoruz. Satranç insana düşünceyi, bir adım sonrasını, buz dağının görülmeyen arkasını, evreni, insanın gönlünü ve beynini keşfetmeyi öğretiyor. Her şeyin beyinde başlıyor, zeka ile başlıyor. Eğer beyin ve zeka gerçekten sevgi dolu olursa o zaman insanın gençlerin önünü açmış oluruz. Kocaeli’nin her köşesine satrancı öğretinceye kadar devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Başkan Karaosmanoğlu sözlerini şampiyonanın Kocaeli’ne alınmasına vesile olan Türkiye Satranç Federasyonu’na teşekkür ederek tamamladı ve tüm sporculara başarılar diledi.

İYİ OLAN KAZANSIN

AK Parti Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül ise, şampiyonaya evsahipliği yapmaktan gurur duyduklarını kaydetti. 52 ülke 195 sporcuyu ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Gönül, “İyi olan kazansın, herkese başarılar diliyorum. Kocaeli sanayinin yanı sıra kültür ve sporun da merkezi olma yolunda bir il. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

İLK HAMLE BAŞKANDAN

Konuşmaların ardından Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, ve Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay sporcuların yanına giderek ilk hamleyi yaptı. Yapılan hamle ile Dünya Gençler Satranç Şamiyonası start aldı.

İKİ AYRI KATEGORİDE YAPILACAK

Şampiyona genel ve kadın olmak üzere iki ayrı kategoride oynanacak. Şampiyonada 11 hakem görev yapıyor. Dünya Satranç Federasyonu’nun (FİDE) yönergesi uyarınca şampiyonaya 01 Ocak 1993 ya da daha sonra doğan sporcular da katılabiliyor. Şampiyonaya 52 ülke katılıyor. Şampiyonada 77’si bayan, 118 erkek sporcu yer alıyor. İsviçre sistemi ile 13 tur üzerinden eşlendirilecek şampiyona, 90 dakika 40 hamle +30 dakika ve ilk hamleden itibaren 30 saniye eklemeli düşünme temposu kullanılacak.

KAĞITSPOR ALTI SPORCUYLA YARIŞIYOR

Türkiye’nin en çok lisanslı satranç sporcusuna sahip olma özelliğini taşıyan Kocaeli Büyükşehir Belediye Kağıtspor Kulübü Dünya Şampiyonası’na altı sporcusu ile katılıyor. Şampiyonada Türk Milli Takımında 32 genel, 12 bayan sporcu yer alıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817