İlimtepe Ekmek Fırını "Askıda EKMEK" Başlattı

Askıda Ekmek uygulaması Kocaeli’de ve daha pek çok şehirdeki fırınlarda günden güne yayılmaya devam ediyor.



 

Askıda ekmek uygulaması, günümüzde daha yeni ortaya çıkmış gibi görünse de aslında kökeni çok eskilere Osmanlı’ya kadar dayanıyor. Varlık sahibi vatandaşların, ihtiyaç sahibi vatandaşların gururunu incitmeden yardım etmelerini sağlayan bu uygulama popülerliğini artırıyor.

ASKIDA EKMEK NEDİR?

Askıda ekmek uygulaması şu şekilde yapılıyor. Kişi ekmek almak için bir fırına gittiğinde kaç ekmek aldı ise aldığı ekmekten bir fazlasının parasını ödüyor. Yani kişi 2 ekmek aldıysa 3 ekmek parası ödüyor. Fırın sahibi kişi aldığı o fazladan olan ekmek parasının karşılığında askıya bir ekmek asıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlar ise fırına geldiğinde ücret ödemeden ekmek alabiliyor. Bu uygulamada hayır yapan kişi ve hayrı alan kişi birbirini görmüyor ve ihtiyaç sahibi kişinin gururu incinmiyor.

Bu sayede toplum içinde sosyal yardımlaşma artarken, manevi açıdan da insanlara katkıda bulunuyor.

OSMANLI'DAKİ TARİHİ

Müslüman bir devlet olan Osmanlı İmparatorluğu devlet yönetiminde ve sosyal hayatta “ İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.” düsturunu benimsemişti. O dönemde sofraların vazgeçilmezi olan ekmek de ihtiyaç sahibi vatandaşların evlerine askıda ekmek geleneği ile giriyordu.

Çeşitli ırk, dil ve dinden olan vatandaşların arasında herkesin olduğu gibi yardıma muhtaç insanların da gururu önemseniyor ve yapılan yardımların kimseyi incitmemesine özen gösteriliyordu.

Askıda ekmek uygulaması bir gelenek olarak yüzyıllar boyunca devam etti. Bugün Avrupa’da görülen askıda ekmek uygulaması da Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü topraklardan miras kalan bir uygulama olarak devam ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817