banner2752
banner2750
banner2776

Çevrenizde mutlaka başarılarıyla övünemeyen, alçakgönüllülükte çığır açan ve kendi başarılarını çevresel etkenlere bağlayan insanlar görmüşsünüzdür. Hatta bu kişiler başarılarını tam yaşayacakken kendilerini etrafındakileri kandıran bir sahtekar gibi hissederler. Bu yüzden de başarılarıyla insanları kandırdıklarını ve foyalarının bir gün ortaya çıkacağını düşünürler. Şans eseri olarak birinci olduklarını ya da sınavdan sorular kolay olduğu için yüksek aldıklarını savunurlar. Bunlar örneklerden birkaçı.

İmposter sendromu olarak da bilinen sahtekarlık sendromu kişinin başarılarını kendi yetenek ve yeterliliklerine değil de, şansa ya da başka faktörlere bağlaması olarak tanımlanıyor. Kendi performansını doğru şekilde değerlendirememe ve azalan özgüven sonucunda çoğunlukla kişi hayattan zevk almamaya başlayabiliyor. Bu kişilerin neden böyle bir problem geliştirdiklerine dair sebepler ise farklılaşıyor. Örneğin katı bir aile yapısına sahip olma, çocukluk döneminde takdir görmeme ve sürekli eleştirilme gibi sebepler sayılabiliyor. Bu kişiler başarıları yerine başarısızlıklarını içselleştirdiklerinden dolayı olumsuza odaklanma ve stres seviyesi artabiliyor. Daha çok çalışarak mükemmele ulaşmaya çalıştıklarından dolayı da mutsuzluk seviyesi artabiliyor. Kendi başarılarını görmezden gelmelerinin yanı sıra başkalarının başarılarını da yüceltme eğiliminde olabiliyorlar.

            Sahtekarlık sendromuna sahip bireyler arasında depresyon ile baş etmeye çalışan kişilere de rastlayabiliyoruz. Bu duygular, daha sonra birbirlerinden beslenmeye başlayabiliyor ve sonunda başarıya ulaşmanın önünde bir engel haline dönüşebiliyor. Bu nedenle bu kişiler normal koşullarda olabilecekleri kadar başarılı olamayabiliyor ve depresif belirtiler sebebiyle üretkenlikleri azalabiliyor. Ayrıca, sahtekarlık sendromu yaşayan kişiler sürekli olarak performanslarını değerlendirme ve kendilerini çok sert eleştirme eğiliminde olabiliyor. Bu nedenle, bu kişiler düşüncelerinin depresyon belirtilerini maskeleyebileceğinin muhtemelen farkında olmayabiliyor.

Sonuç olarak kendinizde ya da çevrenizde bu belirtileri gördüğünüz zaman bunu bir alçakgönüllülük olarak görmek yerine bir psikolog yardımı almanız yerinde olacaktır. Alacağınız bu yardım hayatınızı daha yaşanabilir kılacak ve yeni bir pencereden bakmanızı sağlayacaktır. Bilgi için ulaşabilirsiniz.

Psk. Zeynep Hilal DÖNMEZ

05467834064

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2751

banner2771

banner2773

banner2772

banner2774

banner2775

banner2777

banner2680