17 milyon uydu anteni çöpe gidecek
Dijital karasal yayına 2014’te geçilecek olan Türkiye’de frekans planlaması dahilinde belirli illerde 400 milyon TL maliyetle 800 verici anten kurulacak. 450 televizyon ve 1.100 civarında radyonun frekansa kavuşacağı yeni dönemde 17 milyon adet uydu anteni çöpe gidecek.



Televizyon ve radyolara frekans tahsisi amacı ile çıkarılan Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girerken, RTÜK ve BTK’nın bu alanda yaptıkları çalışmalarda son aşamaya gelindi. 



800 Anten Kurulacak

Kanunun geçici 4. Maddesi’ne göre, Türkiye 2015 yılı başında dijital karasal yayına geçmek zorunda. Kanun Türkiye’de var olan yayıncılık politikasını da yeniden belirleyecek. 2014’e kadar yapılacak çalışmalar ile birlikte 23’ü ulusal olmak üzere toplam 252 televizyon ve 36’sı ulusal olmak üzere toplam 1.090 radyonun frekans tahsisleri yapılacak. Frekans planlamasını yaptıran RTÜK ile aralarında Kanal D, Star TV, ATV, Kanal7, STV, FOX ve TV8’in de bulunduğu 16 yayıncı ortağın bulunduğu Anten A.Ş.’ye ortalama 400 milyon TL ye mal olacak 800 adet verici anten kurulacak. Antenlerin satın alım ve kurulumunu sağlayacak olan Anten A.Ş., sistemin işletmesini de yürütecek. Dijital karasal yayıncılık ile birlikte Türkiye’deki 17 milyon adet uydu anteni de çatılardan ve balkonlardan kaldırılacak.



Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Erdoğan, dijital karasal yayına geçiş ile birlikte yayınları izleyebilmek için eski televizyon değiştirilecek veya sinyal alabilen ve set üstü kutu adı verilen bir aparat kullanılacağını açıkladı. Erdoğan, “Türkiye’de 17 milyon adet uydu anteni bulunuyor. Bu antenlerin hepsi bir takvim dahilinde kullanım dışı kalacak” dedi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817