‘AKP iktidarı silahsız bir devrim’

Derince Eğitim ve Gelişim Projesi kapsamında Derince Sabancı İlkokulu Konferans Salonu’nda ‘Ulus Devletlerin Ahlaksız Kardeşliği’ konulu bir konferans düzenleyen Taraf Gazetesi yazarı ve öğretim üyesi Doç. Dr. Ferhat Kentel, son günlerde gündeme oturan pek çok konuda çarpıcı bilgiler verdi. İki saati bulan konuşmasının büyük bölümünü konukların sorularına ayıran Kentel, 1215 yılında Magna Karta adıyla başlayan ve günümüzde de farklı boyutlarla karşımız çıkan ulusçuluk konusunu ilçe halkına aktardı. Derince Belediye Başkan Yardımcıları Adnan Balcı, Osman Ergin, Adnan Pala başta olmak üzere, meclis üyesi, STK Temsilcileri ve bazı eğitimcilerin de yer aldığı konferansa AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Ark ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Çeçenistan unutuldu

Konuşmasına ulus kavramının tarihiyle çeşitli örnekleri sıralayarak başlayan Doç. Dr. Ferhat Kentel, 90’lı yıllarda gündeme gelen ve Türkiye’nin de çeşitli yollarla karıştığı Kafkas Sorunu’nun Rusya’nın PKK ile ilgili söylemlerini ve tutumunu değiştirmesiyle birlikte birden bire gündemden düştüğünü hatırlattı ve benzer durumların tarih boyunca sürerek geldiğini söyledi. Ulusçuluk ideolojine karşı olduğunu konuşmasında birçok kez tekrarlayan Kentel, ulusçuluk kavramı çerçevesinde Cumhuriyet döneminde yapılan bazı yenilikleri de eleştirdi. Japonya, Çin gibi ülkelerin alfabelerini değiştirmeden teknolojiyi yakaladıklarını; Türkiye’de ise harf inkılabıyla Osmanlıca ile yazılmış birçok belge ve eserin yok sayılarak modernleşmeye gidildiğini ifade etti.

 

İdeologların anlattıkları

1915 olaylarına da değinen Kentel, “Ermeniler mi bizi öldürdü, biz mi Ermenileri öldürdük; yoksa karşılıklı mı oldu. Bunları ideologların bizlere anlattıkları ölçüde, onların bilmemizi istediği ölçüde bilebiliriz” dedi. Modern insanın ulus objesini sürekli olarak kullandığını ifade eden Kentel, “okul yıllarında annemin başörtüsü takması beni utandırırdı. Çünkü içinde bulunduğumuz ulusal mantalitenin aşıladığı modernizm, başörtü takmamayı normal gösteriyordu. 28 Şubat döneminde
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817