BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NDE İZMİT KÖRFEZİ BALIKLANDIRMA PROJESİ GÖRÜŞÜLECEK
  

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2015 yılı temmuz ayı toplantısı 14 Temmuz Salı günü saat 18.00’de yapılacak. Fuar içindeki Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde Başkan İbrahim Karaosmanoğlu’nun idaresinde gerçekleşecek meclis toplantısında 134 gündem maddesi ele alınacak. Meclis toplantısında İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi de görüşülecek. Proje dahilinde İzmit Körfezi’ne öncelikle levrek ve kalkan balıkları bırakılacak, diğer balık türleri de bunları takip edecek.

 

PROJE 1 YIL ÖNCE BAŞLADI

Temmuz ayı olağan meclisi 1. birleşiminde konuşulacak ana gündem maddeleri arasında yer alan İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi’nin yaklaşık 1 yıldır ön çalışmaları yapılıyor. İnceleme, toplantı ve çalıştay ile olgunlaştırılan proje Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı(MARKA), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK MAM, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü ve ilgili kurumlar tarafından yürütülerek, fizibilite raporu hazırlandı.

 

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ DESTEKLEMEK VE FARKINDALIK YARATMAK

2014 yılının haziran ayında start alan proje kapsamında ilk olarak İzmit Körfezi’yle ilgili bir fizibilite raporu oluşturuldu. Bu raporla birlikte İzmit Körfezi'ndeki balık türlerinin zenginleştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin devamı ve halkın denizden daha fazla istifade etmesi konusunda yapılacak çalışmalara katkı sağlanması planlandı. Proje kapsamında İzmit Körfezi’yle ilgili bugüne kadar yapılmış olan çalışmaların hepsi bir araya getirildi.

 

LEVREK VE KALKAN BALIĞI BIRAKILACAK

Fizibilite raporuna göre ilk olarak İzmit Körfezi’nde yaşayan mevcut balık türleri ve denizdeki balık stoğu belirlenecek. Körfezdeki balık yumurta ve larvaların belirlenmesinin ardından ilk etapta İzmit Körfezi’ne geçmişte de bu sularda yaşayan levrek ve kalkan balıkları bırakılacak. Körfeze bırakılacak balıklara markalama işlemi yapılacak, böylece ileriki tarihlerde bu balıkların izlenmesi de sağlanacak.

 

4 YILDIR MAVİ BAYRAK DALGALANIYOR

Halen 18 adet atıksu arıtma tesisinin faal olarak çalıştığı İzmit Körfezi’nde evsel ve sanayi atıklarının yüzde 99’u arıtılarak denize bırakılıyor. Uzun yıllar sonra canlı yaşamının yeniden hayat bulduğu İzmit Körfezi’nde halen 30’un üzerinde balık ve 70’den fazla canlı türü yaşıyor. Temiz denizin simgesi Mavi Bayrağın Karamürsel Altınkemer Halk Plajı’nda 4 yıldır kesintisiz dalgalandığı İzmit Körfezi’nde Karadeniz’den getirilen kumlarla oluşturulan 20’nin üzerinde plaj yer alıyor.

 

PROTOKOL İMZALANACAK

Başkan Karaosmanoğlu’nun da büyük önem verdiği İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi’nin hayata geçirilmesi amacıyla Büyükşehir Meclisi’nde görüşülecek madde oylamanın ardından komisyona sevk edilecek. Komisyondaki görüşmelerin ardından maddenin onaylanmak üzere tekrar meclise gönderilmesi bekleniyor. Madde kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile bağlı enstitüler arasında protokol imzalanması ele alınacak. Başkan Karaosmanoğlu’na bu konuda protokol imzalaması için yetki verilecek.

 

MECLİSTE 134 MADDE GÖRÜŞÜLECEK

Öte yandan Büyükşehir Meclisi’nde görüşülecek 134 madde arasında İzmit Çayırköy Mahallesi’ndeki 2.280 m2 yüzölçümüne sahip taşınmazın mahalle konağı yapılmak İzmit Belediyesi’ne tahsisi yer alıyor. Aynı şekilde mülkiyeti Kandıra Belediyesi’ne ait Karaağaç Mahallesi’ndeki taşınmazın kültür merkezi yapılmak üzere Büyükşehir’e devri de görüşülecek maddeler arasında bulunuyor. Mecliste Büyükşehir tarafından Eşme sahilinde yapılan 22 bin m2’lik Eşme Sahil Parkı’nın Kartepe Belediyesi’ne tahsisi de görüşülecek.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817