FESTIVAL BOSNA’DA BAŞLADI

İzmit Belediyesi ve Kocaeli Fuar Müdürlüğü’nün ortaklığında bu yıl 5’incisi düzenlenen Pişmaniye Festivali, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlenen muhteşem törenle başlatıldı

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, İzmit Belediye Başkan Yardımcıları Ayhan Acar ve Murat Demir, İzmit Belediyesi Meclis Üyeleri, Kocaeli Fuar Müdürü Feyzi Utaş, Can Pişmaniye, Üçcan Pişmaniye, Özcan Pişmaniye, İpek Pişmaniye, Simay Pişmaniye Yöneticileri ve belediye yetkililerinin katıldığı tören Bosna Hersek’in en ünlü meydanı Başçarşı’da gerçekleştirildi.

 

MEHTER TAKIMI BÜYÜLEDİ

 

Festivali’nin açılış seremonisinde İzmit Belediyesi Mehteran Takımı unutulmayacak bir konser verdi. Fetih marşları çalan mehter takımının gösterisine Saraybosnalılar ve turistler büyük ilgi gösterdi. Mehter takımı daha sonra Başçarşı'daki Saraçlar Caddesi'nden Sebil'in bulunuğu meydana kadar, marşlar söyleyerek yürüdü. Mehtere, vatandaşlar ellerinde Türk ve Bosna bayraklarıyla eşlik etti.

PİŞMANİYEYE BAYILDILAR

 

Başçarşı'daki Sebil'in bulunduğu alanda mehteranın konseri devam ederken, meydana kurulan tezgahlarda pişmaniye yapılıp vatandaşlara dağıtıldı. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem ve İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan'ın da aralarında bulunduğu ekip, meydana kurulan tezgahlarda pişmaniye yaparak, halka dağıttı. Dağıtılan pişmaniyeyi Saraybosnalı vatandaşların yanı sıra yabancı turistler de çok sevdi.

 

İZMİT PİŞMANİYESİNİ DÜNYA TANIYACAK

 

Uluslararası bir kimlik kazandırılması için bu yıl Bosna Hersek’in güzel şehri Saraybosna’dan başlatılan 5. Pişmaniye Festivali’ne katılan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan , Başçarşı Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişiye hitap etti. İzmit ile özdeşleşen Pişmaniyeyi Türkiye’nin dışında dünyaya tanıtmak için bu yıl güzel ülkenin güzel şehri Saraybosna’dan başlatmaya kararı aldıklarını söyledi. İzmit Pişmaniyesini dünyaya tanıtacaklarını söyleyen Doğan şöyle konuştu; “Bosna bizim için çok önemli. Tarihi değerlerimiz, kardeşlerimiz burada. Gözümüz, kulağımız, kalbimiz burada” dedi.

 

TÜRKİYE GÜÇLENECEK, GÖZYAŞI DİNECEK

 

Saraybosna'da bulunan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem de ilk kez pişmaniye yapılışına tanıklık ettiğini söyledi. 5. Pişmaniye Festivali'nin açılışına tesadüfen katıldıklarını söyleyen Erdem, Saraybosna'nın İstanbul, Ankara, Bursa ya da İzmit'ten hiç bir farkı olmadığını belirtti. Festival kapsamında konser veren Mehter takımına yoğun bir ilgi olduğuna dikkati çeken Erdem, ''Mehter, Osmanlı'nın askeri bandosu, dolayısıyla bu coğrafyanın da bandosu. Mehtere can veren buralardaki mücadeledir'' dedi.

 

Erdem, tarihi Gazi Hüsrevbey Camisi'ndeki hutbede Reis-ul Ulema Yardımcısı İsmet Spahiç'in, eski Bosna alimlerine ait ''İstanbul acı çekerse Saraybosna da acı çeker, Saraybosna acı çekerse İstanbul da acı çeker'' sözlerini cemaatle paylaşmasıyla ilgili yorumunun sorulması üzerine şunları kaydetti: ''Bu çok doğru bir ifade. Güçlü bir İstanbul, güçlü bir Türkiye, buradaki dindaşlarımız, soydaşlarımız, aynı kültür havzasında yer alan Balkanlar'ın da bir bakıma huzuru demektir. Bağımsızlık mücadelesinde Bosna Hersek'e, Makedonya'ya ve Kosova'ya destekler verdik. Güçlü bir Türkiye, buraları da güçlendirecektir. Buraların da ağlamasını engelleyecektir.''

ETKİNLİKLER İZMİT’TE DEVAM EDECEK

 

İzmit Belediyesi ve Kocaeli Fuar Müdürlüğünce düzenlenen 5. Pişmaniye Festivali kapsamındaki etkinlikler, Saraybosna'da yapılan açılışın ardından 30 Haziran'a kadar İzmit'te devam edecek.



 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817