Gölcük Somut Olmayan Kültür Mirası Kitabı Basılıyor

Şu an baskıda olan ve çok yakında Gölcüklülerle buluşacak olan kitapla ilgili projenin Gölük Kent Konseyi koordinatörü Muhtarlar Derneği Bilge Saral şu bilgileri verdi:

Gölcük Somut Olmayan Kültür Mirası kitabı, adından anlaşılacağı gibi Gölcüğün somut olmayan kültür mirasının yazılı bir dökümüdür. Bu döküm için Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim elemanlarından Tülin Bozkurt Cengiz başkanlığındaki bir ekiple birlikte Gölcük köylerinde iki yıl boyunca araştırma yaptık. Kentin kaybolmaya yüz tutmuş kültürel mirasını ortaya çıkarmaya çalıştık. Ortaya çıkan sonuç muhteşemdi. Artık kentimizin düğün, doğum ve ölüm gibi geçiş dönemlerinden, halk yazınına, hayvan bitki sağaltmadan çocuk oyunlarına, yemek kültürüne kadar kültür mirasını anlatan bir kitabı vardı. Bu çalışmanın ve bu kitabın değeri yıllar geçtikçe daha iyi anlaşılacaktır.”

Gölcük Somut Olmayan Kültür Mirası kitabının ortaya çıkmasını sağlayan Gölcük Kent Kimliği ve Aidiyeti Projesi’nin Üniversite ve Belediye ile birlikte üçayağından biri olduğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Saral, hem proje hem de projenin üçüncü çalışması olacak olan Tarihte Gölcük  kitabı  hakkında da önbilgiler verdi:

Gölcük Kent Kimliği ve Aidiyeti Projesi, kentimizin kimliğini oluşturan kültür, tarih ve doğa envanterini ortaya çıkarmak amacıyla hayata geçirildi. Bu projeyle birlikte hareket eden, projeden haberdar olan herkes, yaşadığı kenti sorgulamaya başladı. Yaşadığımız kenti ne kadar tanıyorduk. Çalışmalar ilerledikçe kentimizin tarihsel ve kültürel birikiminden ne kadar habersiz olduğumuzu anladık. Gölcük Belediyesi tarafından kurulan Gölcük Kültürel Miras Ofisi’nde çalışmalara başladık. Üniversitemizin rehberliğinde kentimizin tarihi ve kültürel mirasını kayıt altına almak için yollara düştük, köy köy; ev ev; kapı kapı dolaştık. Yazılı, görsel ulaşabildiğimiz her belgeyi topladık, yaşlılarımızın belleklerini yokladık. Sonuç olarak ortaya Gölcük Somut Olmayan Kültür Mirası kitabı çıktı.

Bu kitaptan sonra kentimizin tarihin anlatılacağı yeni bir çalışmaya başlamayı planlıyoruz. Aslında bu çalışmanın alt yapısı büyük oranda tamamlanmış durumda. Şimdilik, Gölcük’te Kadın ve Somut Olmayan Kültür Mirası kitaplarından sonra üçlemenin en sürprizli kitabı olacağı bilgisini veriyorum ve Gölcük kentinde yaşayan herkese bu çalışmaya destek olması için çağrıda bulunuyorum dedi.

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817