Haydar Akar: Derince Limanı özelleştirilecek denize dolgu yapılacak

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar özellleştirilesi söz konusu olan Derince Limanı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. İl binasında gerçekleştirilen toplantıya Akar’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Haymanalı ile Av. Emrah Toker eşlik etti. Kocaeli’nde ki limanların uzunluğunun 112 kilometre olduğunu belirten Akar, “Limanlar daha çok Körfez’in kuzey tarafında yoğunlaştı. Bunun içine tersaneler dahil değil. Derince Limanı 10 Aralık itibari ile özelleştirme sürecine girdi. Şuanda teklifler toplanıyor. Derince Limanı’nın olduğu alan bizim masmavi sularında gezdiğimiz, yüzdüğümüz bir alandı. Şimdi mavi deniz yerine kahverengi deniz görüyoruz. Kocaeli’nin sanayi nedeni ile çöplük haline getirilmesine karşıyız” dedi.

DENİZ DOLDURULACAK
Mevcut Derince Limanı’nın 422 bin metre kare alanı olduğunu söyleyen Akar, “450 bin metre kare alanı  daha içerecek. Mevcut alanın üzerine alan eklenecek. Bu alan denizden ilave edilecek. Yani denimizi satıyorlar. Burada Türkiye’nin en büyük konteynır parkı yapılacak. Manzara şuanki Evyap Limanı gibi olacak. Derince’de oturan vatandaşlar bir süre sonra denize baktıklarında önlerinde konteynır yığını görecekler. Bu gün itibari ile Kocaeli’ne giren tır sayısı günlük 10 binin üzerinde. Deince Limanı’nında bu tesis yapıldıktan sonra binlerce araç daha girecek. 312 bin kamyonun burada yapacağı çalışmayı da hayal edin” şeklinde konuştu.

KIYI MASTIR PLANI YOK
Vali Ercan Topaca, Bilim Sanayi ve Teknolohi Bakanı Nihat Ergün’e çatan Akar, “Bu kent parsellenip parsellenip satılıyor. Bu kent yağmalandı. Sonra da karar yukardan geldi diyorlar. Bunlar Mavi Bayraklı denizlerden bahsedecekler ama bu karara Başbakan’ın kararı diyip, milli menfaat görüntüsü verecekler” şeklinde konuştu. Limanların kent merkezi içinde olmayacağını belirten Akar, “Bizim tır parkımız yok, konteynır parkımız yok, karayolu bağlantımız yok. Bunları yapmadan sanayi kenti, liman kenti olmak mümkün değil. Kocaeli’nin liman bağlantısı da yok. Kıyı mastır panı yapmadan da bu işleri yapmak doğru değildir” ifadelerine yer verdi.

VATANDAŞA KARŞI ÇIKIN ÇAĞRISI
Derince Limanı’nın 1974 yılında kurulan çok eski ve önemli bir limanb olduğunu dile getiren Akar, “Burayı kendi yandaşlarına peşkeş çekmek için zarar ettirdiler. Her tarafı liman işletmeciliğine açtılar. Çünkü karlı bir iş. Ama Derince Limanı’nı işletmediler çünkü menfaatleri var. Burada yapılmak istenen özelleştirmeyi adrese teslim yapmak. Böylece özelleştirmenin hangi adrese yapılacağını açık ve net bir şekilde görüyoruz. Derince Limanı gerek çalışanı gerek Derince de yaşayan insanları ile çok öenmli. Tüm vatandaşların Derince’de yapılacak deniz dolgusuna karşı çıkmaya davet ediyorum. Burada başlayan dolguiğer limanlar için de örnek teşkil edecek” açıklamasında bulundu.

KOCAELİLİ DENİZE HASRET
Eğer istediklerini gerçekleştirirlerse Körfez’den Derince’ye yürüyerek geçeceğiz. Yürütmeyi durdurma kararı ile mahkemeye dava açacağız. Derince’de yeni bir dolgu alanının oluşmasına karşı çıkacağız” şeklinde konuştu.  STK’ların Derince Limanı’na talip olmasını da değerlendiren Akar, “Mevcut hali ile satın alabilirler ama ben KOTO’ya şans tanımıyorum. Bu işin adresi belli. Bu limanın dolgu alanı dışında alınmasına destek oluruz. Bu kent halkı için daha salıklı alanların oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Bu kentte sanayiye dur deme zamanı gelmiştir. Kocaeli’nde yaşayan halk denize yakın ama denize hasret yaşarlar. Bu hasreti artırmayalım” dedi.

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817