“ KOSGEB Destekleri Kocaeli’de en az yüzde 5 olmalıdır”

    Gebze Güzeller OSB ile TOSYÖV Kocaeli Destekleme Derneği ve KobiEfor Dergisi’nin işbirliğinde düzenlenen “KOBİ’lere Destekler” konulu panel önceki gün Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Binası toplantı salonunda gerçekleştirildi. Panel öncesi Gebze Güzeller OSB Başkanı Adem Ceylan, panel izleyicilerine ilgilerinden dolayı teşekkür etti. TOSYÖV Kocaeli Destekleme Derneği Başkanı Uğur Saray’da  konuşması’nda  TOSYÖV ‘ün kuruluşu ve çalışmalarından bilgi aktarımında bulundu ve kısa sürede 150 bin kişilik bir güce sahip olduklarını açıkladı.
     Panelin açış konuşmasını gerçekleştiren KSO Başkanı Zeytinhoğlu, konuşmasına  Kocaeli’nin ülke sanayisindeki konumu hakkında kısa bir bilgilendirme yaparak başladı. KSO Başkanı Zeytinoğlu, Hem sanayi hem de bir liman şehri olan Kocaeli’nde bulunan sanayi kuruluşlarımızın yaklaşık yüzde 90’nını da KOBİ’lerin  oluşturduğunu vurgulayarak, “Bu oran Türkiye ortalamasının altındadır. Bölgemizdeki büyük işletmelerin fazla olması KOBİ’lerin kurumsal alt yapılarını güçlendirmiştir. İlimizde karşımıza Türkiye geneli ile kıyaslanırsa daha kurumsal, teknolojiyi yoğun kullanan, nitelikli eleman istihdam eden bir KOBİ profili çıkmaktadır.
Dolayısıyla destekler ve teşvikler söz konusu olduğunda KOBİ’lerimizin ilgisi de büyük olmaktadır” dedi.

Ülkemizde KOBİ’ler genel olarak üç tür teşvik / desteğe başvurulduğunu kaydeden KSO Başkanı Zeytinoğlu,  “ Bunlar; KOBİ’lere yönelik destekler (KOSGEB, TTGV, TÜBİTAK, MARKA),

ihracat teşvikleri ve Bölgemizde büyük ve stratejik yatırımlar desteklendiği için KOBİ’lerimize yönelik olmayan yatırım teşvikleri.

    İstatistiklere bakıldığında son yıllarda firmalara verilen desteklerin ciddi oranlarda artış gösterdiğini görüyoruz. Bu artışta, firmaların yararlandıkları destek kapsamının genişletilmesi ve kullanımlarının kolaylaştırılmasının önemli bir payı olduğunu düşünüyoruz.

Başta KOSGEB, Ekonomi Bakanlığı, TÜBİTAK ve MARKA destekleri firmalarımıza birçok destek enstürmanından yararlanmaları yönünde imkanlar sağlıyor.Bilim, Sanayi ve Toknoloji Bakanlığı verilerine göre, KOSGEB desteklerinden yararlanan işletmelerin;

%Yüzde 65’inin destekten sonra cirolarında,  Yüzde  42’sinin ise istihdamlarında artış belirlenmiştir. Ar-Ge yapmayan işletmelerin % 82’sinin ise destekten sonra Ar-Ge faaliyetlerine başladıkları belirlenmiştir.  Türkiye genelinde KOSGEB’in kullandırdığı destek tutarı 2012 yılında 292 milyon 500 bin TL olmuştur.  İlimiz genelinde ise Kocaeli’nin kullandığı destek miktarı yaklaşık 9 milyon 740 bin TL’dir.

    Oransal olarak Türkiye’de kullandırılan KOSGEB desteklerinin, nüfusumuza göre yüksek olmasına rağmen en az Yüzde 5 olması gerektiğini düşünüyoruz”


BORUSAN LOJİSTİK GENEL MÜDÜRÜ GÜRGENÇ,” ÇEVRE İYİLEŞTİRMESİNE KATKI SAĞLIYORUZ

  

Eta Taşımacılık adına Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç , dünyada tüketim alışkanlığının değişmemesi halinde krizlerin giderek artacağını vurguladı. Türkiye’de Lojistik sektöründe 10 şirketin Pazar payının yüzde 15-20 olduğunu ,trafiğe kayıtlı araç sayısının 800 bin,Araç sahipliliğinin bireysel, sermaye birikiminin ise olmadığını , teknoloji kullanımının çok sınırlı ,kontrol ve regülasyonların ise yetersiz olduğunu söyledi. Türkiye’nin küresel rekabetçilik 2012-2013 endeksinde 43’ncü sırada yer aldığını belirten Genel Müdürü Gürgenç, “ Sera gazlarının enerji sektöründen sonra en önde gelen kaynaklarından birisi ulaştırma sektöründeki CO2 salınımının yüzde 88.7’si karayolu taşımacılığından kaynaklanmaktadır. Karayolu ile ortaya çıkan salınım doğaya 1,5 milyar ağacın kazandırılması ile ancak sıfırlanabilir.Verimsiz çalışma sadece maliyetleri yükseltmekle kalmayıp aynı miktardaki yükün daha fazla araç, daha fazla yakıt,daha fazla trafik ve daha fazla çevre kirliliği ile taşınmasına neden olmaktadır. “


PANEL


    Gebze Ticaret Odası Genel Sekreteri Mustafa Yaşar Seki’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde KOSGEB Kocaeli Hizmet Merkezi Müdürü Ertuğrul Çetinkaya, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fatih Akbulut ve Ekonomi Bakanlığı  Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı İsmet İnce sunumlarını aktardılar.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817