Kredide eş izni zorunluluğu kalkıyor
  Düzenlemenin “aile bütünlüğü” konusunu esas alarak getirdiği bu düzenleme kredi kullanan kişilerin herhangi bir borç ilişkisine kefil olmaları gerektiğinde eşinin ‘olur’ vermesini zorunlu tutuyordu. Ancak iş aleminden gelen şikayetler üzerine bu hükmün ticari hayatı tıkadığını tespit eden Hükümet, önceki gün Meclis’e sunulan Torba Yasa’ya bunu kaldıracak bir hüküm ekledi. Söz konusu değişikliğin de yer aldığı Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 65 maddeden oluşuyor. Tasarının 58. maddesinde bu düzenleme yer alıyor.

Yapılan düzenlemede, “Ticaret siciline kayıtlı ticari işletmenin sahibi veya ticaret şirketinin ortak ya da yöneticisi tarafından işletme veya şirketle ilgili olarak verilecek kefaletler, esnaf ve sanatkar tarafından mesleki faaliyetiyle ilgili olarak verilecek kefaletler ve 27 aralık 2006 tarihli kamu bankaları tarafından yürütülen faiz destekli kredi kullandırılmasına dair kanun kapsamında kullanılacak kredilerde kefaletler için eşin rızası aranmaz” deniliyor.

Düzenleme gerekçesinde, eşin rızasının aranması zorunluluğunun kaldırılmasıyla, ticari hayatın doğal akışını kolaylaştırmanın hedeflendiği vurgulanıyor. İşadamları hükümete, bu zorunlulukla ticari hayatın tıkandığı şikayetlerini iletmişlerdi.

Düzenleme sadece ticari işletmelerin ticari kredi ve kefaletlerini kapsıyor. Bu haliyle yasalaşması halinde, ‘eşin rızasının aranması’, zorunluluğu konut gibi ticari olmayan kredilerde devam edecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817