banner2752
banner2750
banner2776

Şair Gencay Zavotçu, ‘’Bu Yılki Kitap Fuarının Temasının Şiir Olması Büyük Mutluluk’’

 

 

Şair ve yazar Gencay Zavotçu, “Şair Sultanların ve Şiir Meclislerinin Klasik Türk Şiiri'ne Etkisi” konulu söyleşisi ile okurlarıyla buluştu. Zavotçu, kitap fuarının bu yılki temasının şiir olmasının büyük mutluluk olduğunu belirterek, yazar ve şairleri okuyucularla buluşturan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a teşekkür etti.

ŞİİR EDEBİYATIN EN ANLAMLI DALI

Şiirin edebiyatın en güç ama en anlamlı dalı olduğunu belirten Gencay Zavotçu, günümüzde şiir yazanların artmasından ve şiirin sevilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Zavotçu, “Osmanlı dönemindeki şiir meclislerinin, klasik Türk şiirine olumlu yönde etkisi oldu. Şiir üzerine tartışmaların ve görüşmelerin yapıldığı şiir meclislerinin kültürümüzde çok önemli yeri var. Osmanlı döneminde şiir yazmak, hat yazmak meslek edinmenin de kapısını aralayan bir yetenekti. Şiirleriyle, yazılarıyla sultanların gözüne girenler, nişancı, katip gibi devlet kademlerinde görev almışlardır” diye konuştu. Eğitimi üst seviyede olmayan şairlerin şiir meclislerinde kendilerini yetiştirerek, önemli şairler arasına girdiğini anlatan Zavotçu, özellikle Yunus Emre gibi tekkede, tasavvuf ve şiir konusunda kendini yetiştirmiş bir çok ilmi yüksek kişilerin olduğunu belirtti.

KANUNİ EN ÇOK ŞİİR YAZAN PADİŞAHTIR

Şiir meclislerinin ilk olarak Sultan 2. Murad döneminde Edirne’de başladığını aktaran Zavotçu, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman gibi padişahların şiirler, beyitler yazdığını, şairleri el üstünden tutarak onları koruyup kolladığını dile getirdi. Sultan Selim’in ilk Farsça divan beyiti yazan şairdir olduğunu, ömrü seferler ve savaşlarla geçen Kanuni’nin ise “Muhibbi” mahlasıyla 4 bin şiir yazarak, Türk edebiyatının en çok şiir yazan şairi olduğunu vurguladı. Osmanlı Devlet’inin sanata, edebiyata ve şiire önem verdiğini ve şairlere sahip çıktığını ifade eden Zavotçu, bunun da klasik Türk edebiyatına ciddi katkılar sağladığını sözlerine ekledi. Söyleşi sonunda yazar Zavotçu, okurlarından gelen soruları cevaplandırdı. Okurlarıyla fotoğraf çektiren yazar, daha sonra kitaplarını imzaladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2751

banner2771

banner2773

banner2772

banner2774

banner2775

banner2723

banner2680