SURİYELİ AİLENİN KİMLİK BEKLENTİSİ DRAMA DÖNÜŞTÜ
 2 yıl önce geldiler

Abu Chaer ailesinin eve para getirebilen tek ferdi olan Ahmet, 2 yıl önce eşi ve iki çocuğuyla Türkiye’ye geldi ve Körfez’e yerleşti. İnşaatlarda bulduğu günlük işlerde çalışarak, ayda 800-1000 lira arasında para kazanabilen Ahmet Abu Chaer ve ailesi, savaşın kızışması ile birlikte geride kalan ailesinin 8 ferdinin de gelmesiyle zor günler yaşamaya başladılar. 12 kişilik aileden, Ahmet, Hevan, Dahani ve Abdulaziz’in geçici kimlikleri mevcut iken, sonradan gelen 8 kişi aradan 5 ay geçmesine rağmen kimlik alamadılar.

Sağlık hizmeti sorun

12 kişilik ailenin fertlerinden Muhammet ve Semar, doğuştan özürlü oldukları için sürekli olarak hap kullanmak ve bakım görmek zorundalar. İki kişinin aylık sağlık giderleri için 150-200 lira arasında para gerektiğini söyleyen aile, kimlik verilmediği için sağlık hizmetlerinden faydalanamadıklarını, ilaç alamadıklarını söylüyorlar. Ailenin büyüğü olan Abdurrahman Abu Chear, kaymakamlıktan arandığını, muhtarın yönlendirmesiyle sosyal hizmetlerden ve belediyeden erzak almaya gittiğini belirterek, ‘’Sevinerek gittim, bana yazı verdiler, muhtara geldim ama kimliğim olmadığı için yardımı alamadım. Kimliğimiz olmadığı için hastaneye, sağlık ocağına gidemiyoruz, ilaç alamıyoruz. İki çocuğum özürlü, doğuştan kafaları küçük ve dişleri yok. İlaçlarını almadıkları zaman saldırgan olabiliyorlar. Bize bir an önce kimlik verilsin. Suriye’den sonra iki yıl Ürdün’de kaldık. Ürdün’de hem maaş, hem yardım , hem de kimlik verdiler, burada kimlik alamadık. Eğer kimlik vermeyeceklerse bizi tekrar Ürdün’e yollasınlar, ya da burada açlık ve hastalıktan öleceğimize bıraksınlar gidip Suriye’de savaşta ölelim’’ dedi.

Ailenin tercümanı küçük Hevan

Abu Chear ailesinin tercümanlığını, boyundan ve yaşından büyük bir sorumluluğu üstlenen Hevan yapıyor. Kendi deyimiyle 7.5 yaşında olan Hevan, Ahmet Taner Kışlalı İlkokulu 1. Sınıfta okuyor. Türkçe’yi çok iyi konuşan Hevan, ailede bu dili anlayıp konuşan tek fert olarak anlatılanlara tercümanlık yapıyor. Hevan, babasının aylık kazancının 300 lirasının ev kirasına gittiğini, kalanı ile de 12 kişinin yaşamaya çalıştığını söyleyerek, ‘’Kimse bize yardım getirmiyor, kimlik olmadığı için yardım kuruluşları kayıt yapamıyor ve bize yardım yapamıyorlar. Evde 3 oda var, her odada 4 kişi yerlerde yatıyoruz. Doğalgaz pahalı olduğu için yakamıyoruz. Evde, 1.5 ve 2.5 yaşlarında iki bebek var. Ev soğuk olduğu için onlar da üşüyor’’ diyiyor.

Girişim

Aile içinde bu sıkıntılar yaşanırken, evdeki özürlü olan Muhammet ve Semar’ın, anneleri Muniba ile birlikte sokaktaki 4 katlı bir inşaatın ikinci katına çıkarak, intihara kalkıştılar. Polis ve itfaiye yardımı ile ikna edilen ve yardım sözü alan aile fertleri, yine itfaiye tarafından indirildi. Tütünçiftlik Esentepe Mahallesi Esentepe Caddesi Numara 29’da yaşayan Abu Chaer ailesi, hayırseverlerin yardımını ve en önemlisi de kimlik verilmesini bekliyorlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817