TUNA; "TÜM İSLAM ALEMİ BİZDEN MEDET UMUYOR"

Orhan Tuna, aday adayları içinde yer alan ve din adamı olarak hizmet etmiş tek siyasetçi. Bu yönüyle sohbeti de zevkli olan Orhan Tuna, ilçede birçok gencin yetişmesinde, dini bilgilerle donanmasında görev almış, cami imamlığı yanı sıra okullarda de derslere girmiş ve eğitim vermiş.

AK Parti Körfez’in sürpriz aday adaylarından biri olan Orhan Tuna, görevi nedeniyle uzun süre siyasete giremediğini ama sürekli bilgi ve birikim temin ettiğini söyleyerek, çok önceden siyasete atılma hazırlığı olduğunu ifade etti.

Siyasete atılmaya ne zaman karar verdiniz?

Orhan Tuna, siyasete atılmak için uzun süre beklediğini ifade ederek yaptığı açıklamada, “Siyasete daha önce de ilgim vardı. Ancak yaptığım görev ve aldığım eğitimler nedeniyle siyasetle ilgilenemedim. Zamanın geldiğini düşününce de ailemle ve yakınlarımla görüşerek, çevremin de desteğini alarak siyasete atılmaya karar verdim. Daha önce de bu konuda hazırlıklarımı ve çalışmalarımı yaptım ama fiili olarak adım atamadım. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına da uyarak, ülkeye hizmet etmek için gövdemi taşın altına koymaya hazır olarak belediye başkanlığına talip oldum. Bu güne kadar ülkem için verilen tüm görevleri yaptım, bundan sonra da layıkıyla yapmaya devam edeceğim.


 

İlçede sizin gördüğünüz bir eksiklik var mı?

Körfez’in komple bir şefkat eline ihtiyacı var. Körfez’in bütün mahalle ve caddelerinin güzel bir planlamaya, yeni ve sıcak bir yüze ihtiyacı var. Bu yeni ve sıcak yüz ben olacağım.

Nasıl bir belediye başkanı olacaksınız?

Hademeyi Hayrat olacağım. Hayıra hizmetkar olacağım. İnsanlarla dil ile değil gönül dili ile konuşan bir belediye başkanı olacağım. İhtiyaçları yerinde tespit ederek, halkla sürekli iç içe ve sohbet halinde, gönül dili ile sıcak bağlar kuran bir belediye başkanı olacağım. Halkı ayağımıza getirmeyeceğiz, biz ekip olarak halkın ayağına gideceğiz.

İlçenin acil beklentileri neler?

Körfez İlçesinin ve belediyenin ilk olarak ihtiyaçlarını tespit edeceğiz. Görev alırsam, kısa vadeli- orta vadeli ve uzun vadeli olarak ihtiyaçları sıralayacağım. Bu tespitlerden sonra da ihtiyaçların giderilmesi için hızlı ve pratik çalışmayla çözüm projeleri üretip, kaynakları belirleyerek yönlendireceğim. Bunu yaparken de kaynakları projeyi tamamlayacak şekilde, çalışma tamamlanıncaya kadar yetecek oranda ayarlayıp, önce kaynak sonra proje anlayışı ile hizmetlerimizi tamamlayacağız. Kaynak olmadan projeye girişmeyeceğiz.

Okullar ve spor için çalışmalar olacak mı?

Körfez İlçesi 6 şehircikten oluşuyor. Yukarı Hereke, Aşağı Hereke, İlimtepe, kent merkezi, köyler bu şehircikleri oluşturuyor. Okullardan sonra öğrencilere ve gençlere spor eğitimi verecek büyük kompleksler yapacağız.  Küçük salonlar yerine büyük spor kompleksleri bu şehirciklerlerin merkezlerine kuracağız. Kurulan bu spor merkezleri, tüm bölgenin ihtiyacına cevap verecek, hem ulaşımı hem de hizmet alımı kolay noktalarda yer alacak.

İlçede gördüğünüz eksikler neler?

Huzurevi, spor merkezleri, olimpik kapalı spor salonu, belediyeye bağlı kreşler, kapalı pazarlar, köylü pazarı, otoparklar ilk anda gördüğümüz ve halkın istediği eksiklikler arasında yer alıyor. Özellikle kreş konusunda büyük noksanlık var ve az önce saydığımız 6 şehircikte belediyeye ait birer kreşin olması gerekiyor.

Esnafa yönelik çalışmalarınız olacak mı?

İlk önce esnafla oturup sorunlarını konuşacağız. Belediyeye ait tüm alımların ilçe esnafından alınmasını sağlayacağız. Her hafta esnafla toplanarak, esnaf ve oda yetkilileri ile iştişare halinde olarak çalışmaları belirleyeceğiz. Sürekli esnafın içinde yer alıp eskiyen yüz olmadan, sürekli bağlantı halinde ki bir belediye başkanı olacağım. Her sabah hoperlörden halka ve esnafa hayırlı işler Anonsu ile güne başlayacağız ve gün boyu bu birliktelik devam edecek. Esnafın ve halkın otopark sorunu var ve bunu çözecek projelerimiz şimdiden hazır. Esnaf için bir önemli çalışmamız da Ağadere’yi tamamen yayaya açacağız. Bunu da halk ve esnafla istişareler yaparak başlatacağız.

Adaylığınız oyları nasıl etkiler?

Şunu kalben inanarak söylüyorum ki, halkla sürekli iç içe oldum. Geçen dönemde alınan oy yüzdesini arttırıp, çıtayı daha yukarılara çıkartacağıma inanıyorum. Körfezli hemşehrilerimle gönül bağı kurarak, gönül dili ile konuşacağım, bu da oyları arttıracaktır.

Son olarak ekleyeceğiniz mesajınız var mı?

Körfez demek, Kocaeli demek. Kocaeli demek Türkiye demek. Türkiye demek İslam Coğrafyası demektir. 780 milyon kilometrelik bir genişliğe sahip İslam Coğrafyası’nda 18 milyon kilometrelik alanlık bir bakiyede bulunuyoruz. Tüm İslam alemi bizden medet umuyor, sorumluluğumuz büyük. 1987 yılından bu yana Körfez’de taş üstüne taş koyan görev yapmış tüm yöneticilere teşekkür ediyorum. Ölenlere de Allah’tan Rahmet diliyorum.

Orhan Tuna kimdir?

Orhan Tuna, Trabzon’dan Samsun’a gelen bir ailenin çocuğu olarak Samsun’da 1970 yılında doğdu. İlk, orta ve liseyi Samsun’da tamamladı ve İmam Hatip Lisesi mezunu olarak bu ilde Emniyet Müdürlüğü Spor Kulübünde güreş yaptı.  Bu dalda 1990 yılına kadar spora devam eden Tuna, Türkiye 4. ve 5. likleri elde etti. 1989 yılında devlet memuru oldu ve Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ni kazandı. 1991 yılında da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Meslek Yüksek Okulu’nu kazandı. Devlet memurluğu görevini de İstanbul’a aldıran Tuna, Göztepe Tütüncü Mehmet Efendi Camii’nde göreve başladı. 1993 yılında İzmit Akça Camiine tayin olan Tuna, aynı zamanda da İzmit İmam Hatip Lisesi’nde Arapça- Hadis ve Kur’an derslerine öğretmen olarak girmeye başladı. Bu görevleri eş zamanlı olarak sürdüren Tuna, 1994 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu yönetimine başladı. 1994 yılı sonunda Körfez Merkez Camii’ne atanan Tuna, aynı zamanda da Derince Kız İmam hatip Lisesi’nde görev yaparken, Körfez Çok Programlı Lise bünyesinde açılan İmam Hatip Lisesi’nin kurulumunda fahri öğretmen olarak görev aldı. Atatürk Ortaokulu, Mustafa Kemal Lisesi, Yarımca Atatürk Lisesi, Öğretmen Lisesi ve Körfez Oruç Reis Liselerinde  eş zamanlı olarak derslere giren Tuna 1999 yılında görev yaptığı cami yıkılmasına rağmen cemaati dağıtmayarak açık havada ve çadırda ibadetlerine devam ettirdi. Psikolojik ve sosyolojik destekle cemaate moral de veren Tuna, 2001 yılına kadar Körfez Din Görevlileri Dernek Başkanlığı yaptı.2001 yılında Almanya’ya din görevlisi olarak giden Tuna, bir yıl sonra da Koordinatör din görevlisi oldu. Almanya’da, şehitlik, birden fazla evlilik, kurban konuların da diğer din adamlarına ve mensuplarına konferanslar veren Tuna’nın çocuklarının Gimnazyum  (Gymnasium) olarak bilinen okullarda gösterdiği başarı Türk öğrencilere rehber oldu ve daha önce 5-6 olan öğrenci sayısı 50’lere ulaştı. Alman Belediye başkanıyla randevusuz görüşen nadir isimlerden olan Tuna, 11 Eylül dönemini de burada yaşadı. 2005 yılında Körfez Merkez Camii’ne atanan Tuna, yine okullarda da eş zamanlı öğretmenlik görevini sürdürdü. 2008 -2012 tarihleri arasında Diyanet-Sen Körfez İlçe Başkanlığı yapan Tuna, 2009 yılında da Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi İslam tarihi Bölümünde Yüksek Lisansı’nı yaptı. Kitap halinde düzenlenen ve baskıya hazır olan İslam tarihi ile ilgili tez kitabı da olan Tuna 2012’de Uzman İmam Hatip oldu, 2014 yılında Müftülük Şube Müdürlüğü görevine atandı. Çukurova Üniversitesi Hakemliği Dergisi’nde makaleleri de yayınlanan Tuna’nın, evli ve biri doktor, biri avukat ve diğeri İlahiyatçı olmaya hazırlanan 3 çocuğu bulunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817