YAĞ TUTUCUSU OLMAYAN BİNALAR RUHSAT ALAMAYACAK

Makam toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda uygulama detayları hakkında bilgi veren Başkan Doğan, artık yeşil bir çevre ve akıllı şehir uygulamaları ile geleceğe sağlıklı bir şehir bırakabiliriz. Aksi halde gelecek nesiller çevreye verdiğimiz zarar nedeniyle bizi kötü anacaklar. Bu nedenle bu uygulamayı çok önemsiyorum” dedi. Toplantıya İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Filiz Ertürk ve İmar ve Şehircilik Müdürü Reyhan Erbayrak da katıldı.

 

TÜRKİYE’DE İLK

1 Ekim Pazartesi gününden itibaren belediye sınırlarındaki inşaatların ruhsat alabilmeleri için projelerinde yağ tutucu bulundurmak zorunda olacaklarını söyleyen Başkan Doğan “İzmit Belediyesi, yine Türkiye’de ilklerden birine imza atıyor. Bitkisel yağ atıklarının çevreyi kirletmesini önlemek amacıyla inşaat projelerinde yağ tutucu bulundurulması şartı arayacağız” dedi.

 

ÇEVRE DOSTU UYGULAMA

İnsanların sorumsuzluğu ve bilinçsizliği nedeniyle çevre kirliliğinde artış görüldüğüne işaret eden Doğan, ''1 litre yağ, 1 milyon litre suyu kirletiyor. Bu nedenle atık su arıtma tesisleri, katı atık yönetimi, enerji geri kazanımı, yağ ve çöp tutucular günümüzde büyük önem kazanmıştır. Binalar, yemekhaneler, sanayi tesisleri, oto servisleri ve yıkama yerlerinden kaynaklanan yağlar, çevre için büyük risk oluşturmaktadır. Kanalizasyon şebekeleri atık kanalı olarak kullanılmaktadır. Kanallar tıkanmakta, yollar kazılıp, trafik tıkanmakta ve boş yere masraf yapılmaktadır. Atık su içindeki hidrojenli ve kokulu bileşikler kimyasal reaksiyona girerek sıvı yağları katılaştırıp, tıkanmalara neden oluyor” dedi.

 

Başkan Doğan, göller, denizler ve akarsulara ulaşan yağ tabakasının yüzeydeki oksijen transferini engelleyerek canlı yaşamını tehdit ettiğini anlatarak, geri kazanılan atık yağların doğayı koruduğunu, ekonomik açıdan önemli faydalar sağladığını bildirdi.

3 KAT ŞARTI

En az 3 hanesi bulunan binalar ile yemek yapımı veya dağıtımı ile hayvansal gıda satışı ve üretimi yapan iş yerlerinde yağ tutucu şartı aranacağına dikkat çeken Doğan, ''Projelerinde yağ tutucu olmayan iş yeri ve konut inşaatlarına ruhsat vermeyeceğiz. Projelerde bunun gösterilmesi, iskan aşamasında ise yağ tutucunun çalışır halde bağlanmış olması şartı aranacak. Bu şartlara uymayanlara inşaat ruhsatı ve iskan verilmeyecek'' dedi. Akıllı şehir uygulamaları ile geleceğe sağlıklı şehir bırakabileceklerini belirten Doğan, yağ tutucuların mutfak hatlarının çıkışına bağlanacağını, arıtılan atık suyun kanalizasyona ulaşacağını anlattı.

MADDİ KÜLFETİ YOK

Projenin konut ve iş yeri sahipleri için çok fazla maddi külfete neden olmayacağını kaydeden Doğan, ''Bu projeyle eski köye yeni adet getiriyoruz. Vatandaşlarımızdan bu konuda anlayışlı ve duyarlı olmalarını istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817