Yaşam alanlarımız artık kalmadı
Gübretaş fabrikasının üretimi arttırmak gerekçesi ile fabrika alanında kurmak istediği 37 bin 500 metreküp büyüklüğündeki amonyak tankı ÇED toplantısı bugün Yarımca Kültür Merkezi’nde yapıldı. CHP’li belediye meclis ve il genel meclis üyeleri, çevre dernekleri ve vatandaşların katıldığı ÇED toplantısında, amonyak tanklarının kent için büyük tehlike yaratacağı konusunda fabrika ve kent yönetimi uyarıldı.  Gübretaş yetkililerinin işçilerinin de getirildiği toplantıda gergin anlar yaşadı. Özellikle işçilerin yapılacak tankları eleştirenlere tepki göstermesi sert tartışmalara neden oldu. 
 
25 BİN TON AMONYAK SAKLANACAK
Mevcut üretimini azot, fosfor ve potasyum ile yapan Gübretaş, İran’da Petro Kimya Fabrikası aldıktan sonra Kocaeli tesislerinde Amonyak tankı kurarak, amonyakla üretim kararı aldı. 37 bin 500 metreküp hacme sahip olan amonyak tankında 25 bin ton kuru amonyak depolanabilecek. Yasalar kapsamında amonyak tanklarının kurulduğu alanların okul, yaşam ayanları ve konutlara uzak olması gerekiyor. Ancak Gübretaş’ın Yarımca Atalar, Mimar Sinan ve Hacı Osman mahalleleri ile sınırı bulunmakta. 
 
VALİLİK ÇED İSTEDİ
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Osman Kazgan toplantıyı başlattığı sırada, meclis üyeleri, Gübretaş çalışanlarının toplantıya getirilerek imza föylerine imza attırmalarına tepki gösterdi. İmza föylerinin toplantıdan çekilmesini isteyen meclis üyeleri, işçilerin ekmeklerini kaybetmemesi için imza atmak zorunda olduklarını belirtti. Projeyi hazırlayan PRD çevre yatırımları firmasından Harun Yıldırım yapılan çalışmayı anlattı. Valiliğin proje için ÇED gerekliliği kararı verdiği için çalışmaları yaptıklarını belirten Yıldırım, projenin fabrika alanında yapılacağını kaydetti. 
 
ANKARA’DA TOPLANTI YAPIYACAK
Amonyak tankının yerleşim alanına 500 metre uzaklıkta olduğunu belirten Yıldırım, uluslar arası standartlara göre yapılacağını kaydetti.  Projenin ömrünün 20 yıl olduğunu ve bunun bakımla ömrünün uzatılacağını belirten Yıldırım, 15 kişinin yapımda çalışacağını kaydetti. 2 gün sonra Ankara’da kapsam belirleme toplantısı yapılacağını söyleyen Yıldırım, burada alınan olumsuz görüşlerin bu toplantıya götürüleceğini kaydetti. 
 
İHALE YAPILMIŞ
CHP Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Ali Haymanalı, sanayiye karşı olmadıklarını, ileri teknoloji üreten sanayilerin gelmesi gerektiğini kaydetti. CED toplantısı yapılmadan ihalenin yapıldığını Genel Müdür Osman Balta tarafından açıklandığını söyleyen Haymanalı, “Şu andaki fabrika çevreye duyarlı bir üretim yapılıyor ama gelecekte amonyağa dayalı bir üretime geçilecek. İlave bir yatırım gibi göstererek kamuoyu yanıltılıyor. Burada üretim değil, pazarlama söz konusudur. Çevresel açıdan çok büyük etkileri var” dedi. 
 
DEPREM İZOLATÖRLERİ KURULACAK
Proje Müdürü Ümit Başersen, amonyağın zararlı olduğunu ancak önlemini aldığı sürece sıkıntı olmayacağını belirtti. Amonyağın İran Razi’den gemilerle getirildiğini söyleyen Başersen, “Tank basınçsızdır, özel olarak yapıyor. 540 kişilik bir kadro Alman firmalarının kontrolünde yapılıyor. Çift cidarlı yaparak çevreye duyarlılığını gösterdi” dedi. Soğutma sisteminin olup olmadığını soran vatandaşlara cevap veren Başersen, sistemi kurmadıklarını belirtti. Deprem için alanın altına 2 bin 200 kazık çakılacağını, 800 ton demir ile sistemin yapılacağını belirten Başersen, deprem izaletörleri altına kurulacak. 
 
DAHA NE KADAR POSAMIZ ÇIKARILACAK
Yaşam alanlarına uzaklığının 60 metre uzaklığının yeterli olduğunu belirten Başersen, koruma alanın iste 7,5 metre olduğunu kaydetti. Bunun üzerine koruma alanı ile ilgili büyük tartışmalar yaşandı. Çevre Gönüllüsü Oktay Karaman, böylesi bir atom bombasının kurulmasını doğru bulmadıklarını kaydetti. Ekmek kavgası ve hayatı riske sokacak yatırımları ayırt etmek gerektiğini söyleyen Karaman, bu yatırımların yerleşim alanlarına uzak olması gerektiğini ifade etti. Körfez’de su, hava kalmadığını belirten Karaman, “Bardağın dolduğu bu kentte artık bu tür yatırımların yapılmaması gerekiyor. Kocaeli’de çevre tablosu ortadayken, halkın posasını çıkaracak daha ne kadar yatırım yapacaksınız? 1,5 milyonun sağlığına kamu daha ne kadar göz yumacak” dedi.  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817