Yeşilay başkanı: “Keşke Alkole Daha çok Zam Yapılsaydı“
 MADEN SUYU FİYATINA OLUR MU?

Başkonuş “Bazı gazetelerin alkollü içeceklere yapılan zamdan dolayı içki içenlerin ve üreticilerinin mağdur olduğunu savunduklarını üzüntüyle görmekteyiz. Eğer bir şeyleri eleştireceksek çuvaldızını kendimize iğneyi karşı tarafa batıralım lütfen. Alkole yapılan zammın nedeninin insan sağlığı için olduğunu herkes gayet iyi bilmektedir. Bu ülkede ne zaman hırsız masum oldu da ev sahibi suçlu oldu. Elbette pahalı olmalı ki çocuklarımız alkole başlamasın. Maden suyu fiyatında olsaydı da hastaneler alkoliklerle mi dolsaydı” dedi.

HASTANEDEKİ ALKOLİKLER

Başknonuş, şunları söyledi: “ Türkiye'de alkol bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin oranı her yıl katlanarak artıyor. 2004'te AMATEM'e başvuranların sayısı 11 bin iken, bu rakam 107 bini aştı. Türkiye'de ikisi özel 22 AMATEM'de 535 yatakla hizmet veriliyor. Bu da yetersiz geliyor. Ayrıca alkoliklerin bedensel hastalıklarının çoğu karaciğerle ilgilidir.

BAŞINA GELMEYEN KALMIYOR

Bu hastalıklar sarılık, siroz ve safra kesesinin iltihaplanması olarak kendini gösterir  Fazla miktarda kullanılan alkol gastrit, ülser, pankreas yetmezliği, pankreatik kanserler, kan basıncında yükselme, karaciğer enzimlerinde yükselme, karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Dolayısıyla alkol kullananlar daha fazla hastanelerden faydalanmaktadırlar.

SARHOŞLAR TEHLİKELİDİR  

Kimi komedyenler yaptıkları sarhoş tiplemesiyle alkolikleri komik göstermeye çalışsa da, alkolün sebep olduğu trafik kazalarında gülen kimseyi maalesef görmedik. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Hatta bazen kişiler ölmüyor bir ömür boyu sakat kalıyorlar bu ise daha vahim bir durum. Bu olaylar içki üreticilerinin umurunda mı?

ALKOL TÜKETİMİ KATLANIYOR

TABDK verilerine göre; 2003 yılında, 500 milyon litre olan bira ve şarabın oluşturduğu fermente içki tüketiminin, 2009 yılında, 1 milyar 79 milyon litreye yükselmiştir. Buradan da anlaşılıyor ki Zamlar yeterli olsaydı içki tüketimi artmaz azalırdı. Ülkemizde ayrıca alkollü içki satışı Avrupa ve ABD'den daha kolay yapılmaktadır. ABD'de 21 yaş altına kesinlikle alkollü içki satılmamaktayken ülkemizde bu yaş 18’dir. Anayasamızın 58.maddesinde ‘Devlet özellikle gençleri alkol düşkünlüğünden… Korur ve gerekli tedbirleri alır’ hükmü yer almaktadır. Bu maddeye göre devlet gençliği, vatandaşı alkol düşkünlüğünden koruması için alkol fiyatlarını arttırarak satılmasını güçleştirebilir. Bu gayet de doğal bir olaydır”.

ALKOL, YUVA YIKAR MI?  

Bilal Başkonuş’a göre alkol yuva da yıkıyor. Başkonuş, bu konuyla ilgili şöyle dedi: “Alkolün etkileri sadece kişinin kendisiyle sınırlı kalmamakta, ailesi, toplumsal ve iş çevresi davranışlarından zarar görmektedir. Mutsuz evlilikler, yıkılan yuvalar, terk etmeler, boşanmalar, düzensiz aileler, boşta kalan çocukların başlıca nedeni alkoldür.  İçkinin yaptığı sorunları çözmeye yardımcı olan kurumların masrafları milyarlarca lirayı bulmaktadır.

DAHA FAZLA YAPSAYDINIZ

Şimdi bir düşünelim alkole yapılan zam yerinde mi değil mi? Yeşilay olarak devletin alkole karşı verdiği mücadeleyi yetersiz bulmaktayız. Eğer yeterli olsaydı içki tüketimi artmaz azalırdı. Yeni yapılan zammı ise yerinde olduğunu beyan ediyoruz. Hatta bize göre az yapılmıştır daha fazla olmalıydı”. (özgürkocaeli)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817